Professori vanhustenhoidosta: Tässä pitäisi ottaa mallia Ruotsista

Miltä ikäihmisten palveluiden tulevaisuus näyttää? 25:00

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen professori Erkki Vauramon mielestä soteuudistuksessa tulisi muuttaa palveluverkkoa – erityisesti vanhuspalveluissa. 

– Meillä puuttuu vanhusten kuntoutusjärjestelmä. Siinä eroamme hyvin monesta muusta maasta. Esimerkiksi Ruotsissa, jos vanhukselle tulee kriisi, hän joutuu automaattisesti menemään joko kotiin tai kuntoutukseen, ja sen jälkeen vasta kuntoutusjakson perusteella tehdään päätös siitä mitä vanhus todella tarvitsee, professori Erkki Vauramo sanoo.

Göteborgissa mallista on saatu hyviä tuloksia. 

– Kun he ottivat järjestelmän käyttöön, niin 80 prosenttia niistä vanhuksista, jotka aikaisemmin meni palveluasuntoon, menevät tällä hetkellä takaisin kotiin ja asuvat siellä tuettuina. 

– Siinä on kaksi edellytystä: ensinnäkin se, että kuntoutusjärjestelmän täytyy toimia, ja toinen on se, että kodin täytyy olla sellainen, että se mahdollistaa kotipalvelun.

Millainen on Vauramon mielestä Suomen vanhuspalvelujen taso? Kuinka voimakkaasti väestö ikääntyy? Entä mitä mieltä Vauramo on Sipilän hallitusneuvotteluista? Katso haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat