Professori Urpo Kangas lähetyksessä: Olemme työntäneet homot takaisin kaappiin

Siviilioikeuden professori Urpo Kangas totesi Studio55.fi-lähetyksessä, ettei uskonto ole estänyt homojen ja heteroiden yhtäläisiä oikeuksia muualla Euroopassa. Kankaan mukaan yhteiskunta on kuitenkin kehittymässä siihen suuntaan, että avioliittolaista on tulossa sukupuolineutraali.

Professori Urpo Kangas kertoi, että samat oikeudet heteroille ja homoille antavaa avioliittolakia sovelletaan jo ympäri Eurooppaa, muun muassa Hollannissa, Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Espanjassa.

– Espanjassa, joka on syvästi katolinen maa, eivät uskonnolliset tekijät ole estäneet parisuhteen muuttamista sukupuolineutraaliksi avioliittolaissa, Kangas sanoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Pohjoismaissa tehdyt erilliset, rekisteröityä parisuhdetta koskevat lait asettivat homot näkyvästi eri sijalle kuin heterot.

– Samaan aikaan kun homot tulivat ulos kaapista, me itse asiassa rakensimme heille oman kaapin takaisin, Kangas kuvaili.

Kangas kertoi, että juuri eriarvoisuuden kitkemiseksi sukupuolineutraalit avioliittolait otettiin käyttöön muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa.

Avoliitossa rikas ottaa rahansa, köyhä nahkansa

Urpo Kangas selvensi Studio55.fi-lähetyksessä, että vaikka uusi avoliittolaki tulee voimaan huhtikuussa, on avoliitto vain avioliiton riisuttu malli. Ainoastaan avioliiton kautta on mahdollista saada itselleen juridisesti kattava turvapaketti.

– Avioliitto on kaikista turvatuin ja parhaiten suunniteltu systeemi kahden ihmisen väliselle suhteelle. Avoliitto on toki ok, jos suhteessa on kaksi varallista henkilöä ja lapset on jo kasvatettu maailmalle. Avoliitosta puuttuu lesken suoja, mutta sen voi korvata testamentilla.

Avioliitossa saa kaikki edut yhdessä paketissa. Se myös sallii työnjakoperiaatteen, jolloin toinen käy työssä ja toinen hoitaa kotia. Tienaaminen ei hyödytä vain tienaavaa osapuolta.

– Se, mikä erottaa avioliiton ja avoliiton toisistaan, on se että kun avoliitto purkautuu, rikas ottaa rahansa ja köyhä nahkansa ja molemmat lähtevät eri suuntiin. Avioliitossa molemmat saavat puolet yhteisen elämän aikana kertyneestä omaisuudesta.

Kihlaus on askel avoliitosta kohti oikeuksia

Kankaan mukaan jo kihlaus antaa lisäoikeuksia pariskunnalle.

– Kihlaus on sopimus avioliiton solmimisesta. Avioliittolaissa ei ole enää erityisiä säännöksiä jotka koskisivat kihlausta, mutta perintökaaressa on. Sillä jos kihlakumppani kuolee, niin eloon jääneellä kihlakumppanilla on oikeus saada avustusta kuolleen kihlakumppaninsa jäämistöstä.

Suomen ensimmäinen sukupuolineutraali avoliittolaki tulee voimaan 1. huhtikuuta.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Urpo Kangas kertoi uudesta avoliittolaista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja