Mainos

Professori: Sokerilla ei suoraa yhteyttä lihavuuteen

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mielestä sokerin käyttö ei ole suomalaisen ruokavalion suurimpia murheita.

- Pitäis kyllä meidän vihannesten, hedelmien ja marjojen käyttöä saada lisättyä 20 prosenttia naisilla ja 25 prosenttia miehillä. Se olisi tärkeimpiä juttuja, mitä meidän ruokavaliossa voidaan tehdä, Fogelholm sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO:n uuden suosituksen mukaan sokerin osuuden päivittäisestä energiansaannista pitäisi olla vain noin viisi prosenttia. Suomalaiset saavat ravintonsa kokonaisenergiasta noin kymmenen prosenttia sokereista.

Fogelholm rinnastaa nykyisen kaksinkertaisen sokerimäärän uuteen suositukseen verrattuna saman tason ongelmana kuin suomalaisten nykyisen suolan saannin.

- Suomalaisten sokerin saantia voitaisiin vähentää, mutta en nostaisi sitä todellakaan ykkösongelmaksi. On turha tehdä sokerista suurempaa ongelmaa kuin se on. Ja on turha yrittää väittää, että ruokavaliossa kaikki asiat ratkaistaan, kun yksi asia ratkaistaan. Eihän se tietysti näin ole, Mikael Fogelholm sanoo.

Sokeri ei ennusta lihavuutta

WHO perustelee suosituksia sokerin aiheuttamilla terveysongelmilla, kuten lihavuudella ja hampaiden reikiintymisellä.

Fogelholmin mukaan sokerilla ja lihavuudella ei ole tutkimuksissa havaittu selkeää yhteyttä.

- Ainoa mikä nähdään, on se, että etenkin runsaalla virvoitusjuomien käytöllä, etenkin nuorilla, voidaan ennustaa lihavuutta, mutta sokerin saanti kokonaisuudessaan ei ennusta sitä. WHO ei tulkitse tutkimustuloksia ihan oikein.

- Ei mikään energiaravintoaine yksinään ennusta lihavuutta, vaan pitää mennä katsomaan mitä ruokia syödään. Ne ruuat kertovat lihavuudesta paljon enemmän, kuin nämä ravintoaineet, Mikael Fogelholm sanoo.

WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti 2,8 miljoonaa aikuista kuolee vuosittain lihavuuteen. WHO:n tilaston mukaan maailmassa on tällä hetkellä yli 40 miljoonaa ylipainoista alle 5-vuotiasta lasta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.