Mainos

Professori Leikola: Keulakuvapresidentin edustusvirka ei kiinnosta

Professori Anto Leikola epäilee, että menevillä ja menestyvillä poliitikoilla ei ole kiinnostusta presidentin edustusvirkaan. -Jos presidentistä tehtäisiin Skandinavian kuninkaiden kaltainen edustushenkilö, jolla ei olisi todellista valtaa päättää mistään tärkeästä eikä paljon vähemmänkään tärkeästä, olisi samantekevää mistä puolueesta hän on kotoisin, arvioi professori Anto Leikola kolumnissaan Vihreässä Langassa.

Leikolan mielestä pelkän keulakuvan valintaan ei tarvittaisi kokonaista kansanäänestystä vaalikampanjoineen kaikkineen. Ei siihen tarvittaisi edes presidenttipeliä.

"Porvari" ja "sosialisti" ovat Leikolan mielestä aikansa eläneitä nimityksiä, joilla on hyvin vähän tekemistä maailman todellisuuden kanssa. Edistyksellisyys ja taantumuskin mitataan Leikolan mukaan nykyisin sillä, kuka tosissaan haluaa säilyttää maailman ekologisesti terveenä ja kuka ei tästä piittaa.

Leikolan mielestä tuntuu vähän turhanaikaiselta ajatus, että vihreillä välttämättä pitäisi olla oma presidenttiehdokas.
-Olipa tämä ehdokas kuka tahansa, hänen läpimenonsa mahdollisuudet olisivat varsin vähäiset.
-Kysymyshän on tasavallan presidentin valinnasta eikä jonkin sanoman julistamisesta presidentinvaalin varjolla. Olisiko nyt vihreiden sorruttava moiseen haiskahtavaan temppuun, Leikola kysyy.

Leikola muistuttaa, että ympäristöpolitiikka on enimmiltä osiltaan hallituksen ja eduskunnan varassa, ainakin milloin ne eivät joudu nöyrinä tyytymään Brysselin päätöksiin.

Vihreiden kannattaisi Leikolan mielestä kannattaa useitakin eri ehdokkaita.
-Pääasia että valituksi tulee hyvä ja pätevä ja mahdollisimman vihertävä mies tai nainen.

Leikola muistuttaa, että todellisuudessa Suomessa on presidenttipeli ollut aina meneillään Kekkosen ajoista asti. Leikolasta on merkillistä, että presidenttipeliä näyttävät pelaavat nekin puolueet, joiden mielestä presidentin valtaa olisi rajusti kavennettava.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.