Professori lähetyksessä: Puolisot pilaavat perinnönjaot

Siviilioikeuden professori Urpo Kangas kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, kuinka hulluja testamentteja ja perintöriitoja Suomesta löytyy.

Urpo Kangas on sitä mieltä, että jos puolisot saataisiin pois perinnönjakotilaisuuksista, niistä tulisi paljon rauhallisempia ja sopuisampia.

– Hoidin kerran tapausta, jossa seitsemän sisaruksen kuolinpesä oli käynyt jo kaksi kertaa korkeimmassa oikeudessa. He olivat kukin saaneet vanhemmiltaan häälahjaksi omalta pikkutilalta tontit, joista kaavoittaja myönsi kuitenkin vain yhdelle rakennusoikeuden, Urpo Kangas sanoi lähetyksessä.

Lapset olisivat olleet valmiita sopimaan asian, mutta puolisot hankasivat vastaan.

– Kun saavuin paikalle, totesin, että täällä on nyt seitsemän ylimääräistä kääpiötä. Kysyin, voisivatko he mennä vaikka Teboilille kahville. Kun puolisot poistuivat, sain sovinnon aikaan vartissa.

Riita poikki – kirjaimellisesti

Saadaan riitoja toki aikaiseksi ilman puolisoitakin. Eräässä tapauksessa kaksi pohjanmaalaista veljestä jakoi keskenään myllyt, voima-akselit, traktorit ja maatilan kaikessa rauhassa, mutta touhu tyssäsi lopulta äidin ja isän sängyn päällä maanneeseen virkattuun raanuun.

– Pesänjakaja pani miehet istumaan raanun molempiin päihin ja käski ottaa kiinni – sitten hän haki keittiöstä sakset ja halkaisi sen keskeltä kahtia.

Testamentista unohtui pankkitili

Testamenteistakin löytyy hauskoja tarinoita.

– Eräs täti oli kirjoittanut 12 sivua pitkän testamentin, jossa hän luetteli joka ainoan omistamansa irtaimen esineen. Siinä sivussa hän oli unohtanut, että pankkitilillä makaa monta sataa tuhatta, joiden kohtalosta ei lukenut sanaakaan, Urpo Kangas kertoi lähetyksessä.

Sellainenkin testamentti löytyy, jossa nainen kirjoitti heti ensimmäisenä: "Minua ei missään tapauksessa saa haudata edesmenneen mieheni viereen".

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, miten voit omilla toimillasi estää jälkipolvien perintöriidat.

Piia Simola/Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat