Professori: Huonolle sisäilmalle altistuu miljoona suomalaista päivittäin

Turun yliopiston työterveyshuollon professori Tuula Putus kertoo noin viidenneksen suomalaisista kärsivän huonolaatuisesta sisäilmasta päivittäin. Hänen mukaansa kohtalokkaisiin sisäilmaongelmiin ei puututa Suomessa vieläkään tarpeeksi hanakasti.

– Arviolta yli miljoona ihmistä Suomessa altistuu huonolle sisäilmalle päivittäin, professori Tuula Putus kertoo.

– Kolmannes kouluista ja päiväkodeista, sekä vähintään sama määrä työpaikoista ja asuinrakennuksista kärsii huonosta sisäilmasta. Mikä pahinta, tämä ei pelkästään koske vain vanhempia rakennuksia, vaan myös uusia. Uusissakin rakennuksissa on ilmennyt tekovikoja sekä materiaalien kastumista jo rakennusvaiheessa, ja näin kakku onkin valmis.

Putuksen mielestä sisäilmaongelmiin ei suhtauduta Suomessa tarpeeksi vakavasti. Asiassa ollaan entistä valveutuneempia, mutta vähättelijöitäkin vielä löytyy.

– Olen yli 20 vuotta tutkinut asiaa, ja nyt voisi sanoa, että heräämistä on tapahtunut. Jotkut kunnat ovat jopa hyvin esimerkillisesti investoineet koulujen ja päiväkotien kunnostukseen. Mutta kyllä ilmassa on edelleen hysteriaepäilyjä, vähättelyä ja mitätöintiä. Olen kuullut jopa sanottavan, että "onkohan asia akkojen korvien välissä", Putus toteaa.

Myöskään jo havaittuihin ongelmiin ei Putuksen mukaan puututa tarpeeksi tehokkaasti.

– Yleensä vedotaan siihen, ettei ole rahaa. Tällä menolla menetetty terveys tulee kalliiksi. Pidämme yhteiskuntaa pystyssä lapsia ja nuoria varten, ja kyllä meillä mielestäni on myös siis eettinen vastuu.

Putus sanookin sisäilmaongelmien yleistyneen - mutta niin on ehkä vain siksi, että asiasta otetaan aktiivisemmin selvää ja sitä tuodaan päivänvaloon.

– Mitä enemmän tätä asia tutkitaan, sitä enemmän karmeampaa totuutta paljastuu.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja