Professori HS:ssa: Lapsia ei tulisi synnyttää alle 2,5 vuoden ikäerolla

Liian tiuhat synnytysvälit saattavat olla haitallisia niin lasten kuin vanhempienkin terveydelle, kertoo Helsingin Sanomat.

Vaikka nykyisin monet vanhemmat haluavat synnyttää lapset mahdollisimman tiuhaan tahtiin, Helsingin Sanomien haastattelema Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch kehottaa miettimään asiaa tarkemmin.

Tuoreet tutkimukset nimittäin osoittavat, että lasten ikäero tulisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta ongelmien välttämiseksi.  

Pikkulapsiaika halutaan pitää lyhyenä

Jos seuraava raskaus alkaa pian edellisen jälkeen, äidin keho ei ole ehtinyt toipua riittävästi, mikä lisää muun muassa ennenaikaisen syntymän riskiä. Pienen lasten hoidon on lisäksi todettu lisäävän vanhempien stressiä ja nostavan vanhempien riskiä erota.

Syy tihentyneeseen synnytysväliin saattaa Rotkirchin mukaan löytyä työelämän vaatimusten kasvamisesta ja ensisynnyttäjien keski-iän noususta.

– Ruuhkavuodet näyttäytyvät nykyisin tosi karmeina. Vanhemmat pelkäävät lasten aiheuttamaa stressiä ja yrittävät rutistaa perheen pikkulapsiajan mahdollisimman lyhyiksi. Tiukka tahti voi kuitenkin pahentaa asiaa. Elämä 1- ja 3-vuotiaiden kanssa voi olla todella rankkaa, Rotkirch toteaa.

***

8:16

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja