Princen tappanut huume ollut kohtalokas Suomessakin – "Ei ole legendaa, että kuollaan ruisku hihassa"

Poptähti Princen kuoleman aiheuttanut kipulääke fentanyyli on aiheuttanut Suomessakin lukuisia yliannostuskuolemia vuosien saatossa. Esimerkiksi syöpäkipujen hoitoon tarkoitettua laillista kipulääkettä käytetään myös väärin huumaantumistarkoituksessa.

Princen kuolemansyyntutkimuksessa ei ole kuitenkaan eritelty, oliko fentanyyli määrätty poptähdelle vai oliko lääke laittomasti tämän hallussa.

Fentanyylimyrkytyksestä johtunut kuolema määriteltiin tutkimuksessa vahingoksi. 

Siitä ei ole tietoa, käyttikö Prince fentanyylia laastarina, suonensisäisesti vai suun kautta. A-klinikkasäätiön johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mukaan fentanyyli aiheuttaa yliannostuskuoleman erittäin helposti etenkin suonensisäisessä käytössä. 

FENTANYYLI

Fentanyyli on erittäin voimakas opioidi, jota käytetään pitkäaikaisten sairauksien, kuten syöpäkipujen hoitoon.

Pääasiassa fentanyylia käytetään laastarimuodossa, mutta huumausainekäytössä kipulääke yleensä pistetään suoneen.

Fentanyyli on huumeena äärimmäisen vaarallinen, sillä voimakkuutensa takia sitä on erittäin vaikea annostella oikein.

Viimeisimmät tilastot lääke- ja huumausaineiden aiheuttamista myrkytyskuolemista ovat vuodelta 2013, jolloin fentanyyli oli tärkein löydös 11 kuolemassa.

Kaikkiaan vuosien 2009-2013 välisenä aikana fentanyyli oli mukana myrkytyskuolemassa 59 kertaa.

Suomessa fentanyyli ei kuitenkaan ole niin suosittua kuin esimerkiksi Virossa, jossa fentanyyli aiheuttaa suuren määrän myrkytyskuolemia vuosittain.

Suomessa yleisimmät myrkytyskuolemissa osallisena olevat opioidit ovat buprenorfiini, joka on vaikuttava aine Subutexissä sekä tramadoli, kodeiini ja oksikodoni.

Lähteenä käytetty muun muassa Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen osaston katsausta Suomen Lääkärilehdessä.

– Fentanyylin oikea annostus vaihtelee hyvin paljon käyttäjästä toiseen, sillä toleranssi kasvaa käytön myötä nopeasti. Jos fentanyyliä käytetään suonensisäisesti, on perusannostelu kuitenkin pieni, noin sata mikrogrammaa, Simojoki kuvaa.

Tässä jutussa Simojoki puhuu fentanyylista vain yleisellä tasolla, eikä ota kantaa Princen tapaukseen.

Ruisku hihassa kuoleminen ei pelkkää legendaa

Katukaupassa myytävään jatkettuun heroiiniin verrattuna fentanyyli on voimakkuudeltaan jopa sata kertaa vahvempaa. Takavuosina viranomaisia huolestutti superheroiiniksi kutsuttu huume, joka koostui heroiinin lisäksi juuri fentanyylistä.

– Fentanyyli on huumeena nopeavaikutteinen. Suonensisäisesti saatu yliannos voi tappaa nopeasti: ei ole legendaa, että kuollaan ruisku hihassa, Simojoki sanoo.

Simojoen mukaan fentanyyli ei aiheuta Suomessa yhtä suuria ongelmia kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa lääkettä on ollut saatavilla helpommin esimerkiksi lääkärin määräämänä.

Suomessa fentanyyliin liitettyjä myrkytyksiä on muutaman vuoden sisällä tapahtunut eniten vuonna 2010. Silloin fentanyyli oli merkittävin aine 20 myrkytyskuolemassa. Sen jälkeen myrkytysten määrä on ollut noin kymmenen vuodessa, tosin viimeisimmät viralliset kuolemansyyntilastot ovat vuodelta 2013.

– Suomen huumausainemarkkinoille fentanyylia kantautuu lähinnä apteekkimurtojen kautta tai joissain tapauksissa ulkomailta. Fentanyyli ei Suomessa olekaan megaongelma, koska meillä on tiukennettu käytäntöjä sen saatavuuden osalta, Simojoki sanoo.

Viimeksi fentanyyli oli otsikoissa pari vuotta sitten, kun mies kuoli Helsingissä lääkkeen yliannostukseen. Hän oli saanut fentanyylin ystäviltään, jotka olivat varastaneet tutkimuskäyttöön tarkoitettuja huumausaineita Helsingin yliopistosta.

Lue myös:

    Uusimmat