Äärimmäisen vaarallisen huumeen pelätään rantautuvan Suomeen – video näyttää, miten karmeaan kuntoon se saa käyttäjät

Pysäyttävää kuvaa Yhdysvalloista – tätä fentanyyli saa aikaiseksi 0:41
Pysäyttävää kuvaa Yhdysvalloista – tätä fentanyyli saa aikaiseksi.

Rikospaikka-ohjelman Sellipuheissa puhuttiin äärimmäisen vaarallisesta synteettisestä opioidista fentanyylistä, jonka pelätään rantautuvan myös Suomeen. Virossa synteettinen opioidi on jo aiheuttanut kuolemantapauksia. 

Fentanyyli on synteettinen opioidi, joka tappaa Yhdysvalloissa käyttäjiä ennätystahtiin.

Videolla näkyvät henkilöt on kuvattu Philadelphiassa Yhdysvalloissa. Videolla näkyy, millaista jälkeä fentanyylin käyttö ihmisessä aiheuttaa. 

Se, mikä aineessa nyt huolestuttaa, on sen mahdollinen tulo Suomeen. Fentanyylistä on jo havaintoja etelänaapurista Virosta, missä se on johtanut myös kuolemantapauksiin. 

Huhujen mukaan fentanyyliä on saapunut myös Suomeen, mutta poliisihavaintojen mukaan varmuutta asiasta ei ole.

– Fentanyyli on niin vaarallinen aine, että täytyy toivoa, että se ei koskaan tule Suomeen. Käyttäjät ovat aivan tiedottomassa, karmeassa tilassa, kaiken nähnyt rikostoimittaja Pekka Lehtinen kuvailee videon ihmisiä.

Erittäin vahva opioidi

Päihdelinkki.fi-sivusto kertoo, että fentanyyli on erittäin voimakas, mutta lyhytvaikutteinen opioidi. Sen arvellaan olevan jopa 75–100 kertaa voimakkaampi kuin morfiini.

Reseptilääkkeenä fentanyyliä käytetään etenkin vaikean kivun hoidossa enimmäkseen lääkelaastarina. 

Väärinkäytössä yliannostuksen riski on suuri ja kuolemaan johtava hengityslama voi ilmaantua nopeasti johtuen fentanyylin voimakkuudesta. 

Lue myös:

    Uusimmat