Huumeiden käyttäjille halutaan vastalääke yliannostukseen: "Mahdollisuudet saada Suomen huumekuolemat lähelle nollaa"

Uusi rahoitusta hakeva hanke selvittää, voitaisiinko viranomaisille, huumeiden käyttäjille ja näiden läheisille antaa naloksoni-nimistä elvytyslääkettä, jolla yliannostuksen aiheuttaneiden opioidien vaikutus voidaan kumota ja käyttäjän henki pelastaa.

Lääke on ollut jo käytössä terveydenhuollon piirissä, mutta nyt se tuotaisiin maallikkojenkin käsiin.

Projektikoordinaattori Mervi Holm A-klinikkasäätiöltä kertoo, että kyseessä on jatko pyrkimykselle vähentää huumeiden haittoja. Tätä on tehty jo esimerkiksi puhtaita käyttövälineitä jakamalla ja seulomalla tartuntatauteja.

– Nyt tautien lisäksi haluamme vähentää huumekuolemia, hän kertoo.

Esimerkiksi Virossa ja Britanniassa naloksonia käytetään terveydenhoitohenkilökunnan ulkopuolella helpompikäyttöisin nenäsumuttein ja insuliinin tapaan ihon alle pistämällä. Aine kumoaa täysin opioidien vaikutukset elimistössä, poistaen yliannostuksen mutta aiheuttaen tälle myös vieroitusoireet.

Yli sata yliannostusta vuodessa

Suomessa tapahtui Holmin mukaan vuonna 2015 yhteensä 119 tahatonta yliannostuskuolemaa, ja niistä 80 prosenttia liittyy opioidien käyttöön. Aiheesta uutisoitiin viime viikolla.

– Suomessa tapahtuu vähän huumekuolemia, mutta meillä on mahdollisuudet saada ne lähelle nollaa, Holm toteaa.

Oma lukunsa ovat erilaiset uudet ja hyvin vahvat muunto-opioidit, joita on ilmestynyt huumemarkkinoille viime vuosina. Holmin mukaan vielä ei tiedetä, miten naloksoni toimii niiden kanssa.

Heroiinia huomattavasti vahvempaan fentanyyliin se kuitenkin toimii, ja vähentäisi näin yliannostusriskiä. Fentanyyli on yksi Yhdysvalloissa riehuvan opioidikriisin keskeisimmistä aineista, ja sen aiheuttamien yliannostusten vuoksi naloksoni on otettu käyttöön myös siellä.

Suoraan naloksonia ei suomalaisille aleta jakamaan, vaan ensin pitää Holmin mukaan selvittää, miten se soveltuu suomalaiseen käyttökulttuuriin. Toisin kuin monissa maissa, Suomessa opioidiriippuvaiset käyttävät heroiinin sijasta paljon buprenorfiinia, joka on Subutex-lääkkeen vaikuttava aine.

Hankkeen aluksi tarkoitus onkin selvittää, miten hyvin naloksoni toimii yleisimpään suomalaiseen huumeyliannostukseen, jossa mukana ovat yleensä buprenorfiinin lisäksi alkoholi ja rahoittavat bentsodiatsepiini-lääkkeet eli ”bentsot”.

Jos naloksoni toimii tässä aineyhdistelmässä toivotulla tavalla, aletaan ammattilaisia kouluttaa asteittain sen käyttöön. Kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi poliisit, palomiehet, päihteidenkäyttäjille suunntattujen asumisyksiköiden työntekijät ja sosiaalialan henkilökunta. Pilotin viimeisessä vaiheessa lääkettä jaettaisiin myös käyttäjille ja heidän läheisilleen.

Ambulanssi aina paikalle

– Kaikkialla maailmassa jossa naloksonia jaetaan, idea on ettei niitä vain jaeta käyttäjille, vaan samalla opetetaan peruselvytys, opioidiyliannostuksen tunnistaminen ja lääkkeen oikeaoppinen käyttö, Holm kertoo suunnitelmasta.

Tärkeää on myös korostaa sitä, että naloksonin antamisesta huolimatta apua on aina soitettava yliannostuksen saaneelle.

Hän kertoo, että Maailman terveysjärjestö WHO on vuonna 2014 antanut suosituksen, että naloksonia on oltava saatavilla kaikkialla, missä opioideja käytetään. Myös Euroopan huumevirasto EMCDDA mainitsi naloksonin yhtenä harkittavana ratkaisuna opioidien aiheuttamiin yliannostuksiin. 

Lue myös:

    Uusimmat