Mainos

Presidenttiehdokkaaksi valittu Haavisto: Emme tarvitse lisää viholliskuvia

Kansanedustaja Pekka Haavisto on valittu vihreiden presidenttiehdokkaaksi. Ehdokkuuden vahvisti vihreiden puoluevaltuuskunta kokouksessaan Lohjalla. Kilpailijoita Haavistolle ei ilmaantunut.

Haavisto nosti kokouksessa pitämässään puheessa esille sen, kuinka erilaisessa maailmassa elämme verrattuna viiden vuoden takaisiin presidentinvaaleihin, jolloin Haavisto oli myös vihreiden ehdokkaana.

– Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa ovat rikkoneet kansainvälistä järjestystä. Syyrian, Irakin ja Libyan sodat ovat levittäneet kärsimystä ja lisänneet pakolaisuutta. Islamistiset terroristijärjestöt ovat iskeneet myös Euroopassa. Läntisessä maailmassa on tapahtunut kaksi suurta muutosta: Britannian brexit-äänestys ja USA:n presidentinvaalit.

Haavisto korosti, että Suomen turvallisuudesta on huolehdittava ja kriisien alkusyihin puututtava.

– Puolustusvoimien aseiden ajanmukaistaminen ja esimerkiksi sotilastiedustelun kehittäminen sekä laaja turvallisuus- ja puolustuspoliittinen yhteistyö Ruotsin, Pohjoismaiden ja eurooppalaisten yhteistyökumppaniemme kanssa on meidän valintamme, Haavisto sanoi.

– Emme tarvitse lisää viholliskuvia. Suomessakin on aika ajoin kiihdytetty keskustelua, jossa ikään kuin kilvoitellaan isänmaallisuudesta, leimataan tuo tai tämä ryhmä vähemmän isänmaalliseksi tai jopa epäilyttäväksi, Haavisto sanoi.

Haavisto toivoi niin muilta puolueilta kuin erityisesti omiltaan kampanjointia, jossa ei anneta sijaa vihapuheille ja loanheitolle.

Presidentinvaalit käydään tammi-helmikuussa 2018.

Muista puolueista ainoastaan keskusta on tähän mennessä nimennyt ehdokkaansa, joka on Matti Vanhanen.

Haavisto sanoi puheessaan, että odottaa kampanjoinnin presidentinvaaleihin alkavan kunnolla vasta ensi syksynä. Hän jää odottamaan muiden puolueiden valintoja.

Perjantaina vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen kertoi olevansa käytettävissä puolueensa presidenttiehdokkaaksi.

Istuva presidentti Sauli Niinistö ei ole vielä kertonut, pyrkiikö jatkokaudelle.

SDP:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen kertoi viime viikolla pohtivansa presidenttiehdokkuutta. Perussuomalaisista puolustusministeri Jussi Niinistö, eduskunnan puhemies Maria Lohela sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ovat sanoneet harkitsevansa asettumista puolueensa ehdokkaaksi.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.