SDP valitsi virallisesti Urpilaisen presidenttiehdokkaaksi: "Konnuudet voivat olla riesanamme pitkään"

Pöllöraati: Urpilainen takamatkalta presidenttikisaan 11:12
Pöllöraati: Urpilainen takamatkalta presidenttikisaan.

EU-komissaari Jutta Urpilainen valittiin lauantaina virallisesti SDP:n presidenttiehdokkaaksi puoluevaltuuston ylimääräisessä kokouksessa Helsingissä.

– Olen ehdolla, koska tasavalta tarvitsee presidentin, jonka mielestä ketään ei jätetä, Urpilainen sanoi puheessaan valintansa jälkeen.

Urpilainen julkaisi lauantaina teesinsä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja tiivisti puheessaan Suomen linjaa kolmeen sanaan: puolustamme, arvoja, rajoja.

– Suomi ei ole kenellekään uhka. Mutta me puolustamme arvojamme ja rajojamme, Urpilainen sanoi.

– Sellaiset konnuudet kuin hybridiuhat ja välineellistetty maahanmuutto voivat olla riesanamme vielä pitkään. Ne torjutaan päättäväisyydellä ja yhteistyöllä EU:n ja Naton kanssa.

Urpilainen myös mainitsi, että hän puhuu nyt ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ensi kertaa ehdokkaana ja ilman EU-komissaarin viran ehtoa riippumattomuudesta.

Vasemmistolaista taustaansa Urpilainen toi esiin sanomalla, että hän on ehdokkaana työväen presidentiksi. Hänen mukaansa palkansaajat ansaitsevat kansakunnan unilukkarin, joka haluaa edistää luottamusta ja sopimisen tahtoa myös työmarkkinakriisien keskellä.

Urpilaisen kampanjan käynnistyminen voi luoda haastetta vihreiden tukemalle presidenttiehdokkaalle Pekka Haavistolle, joka on sanonut, ettei hän ole yhtään punainen.

Marin mukana kampanjastartissa

Urpilainen ilmoitti viime kuussa olevansa käytettävissä SDP:n ehdokkaaksi presidentinvaaleissa. Ilmoitus oli odotettu, koska aiemmin Urpilainen oli julkisesti kertonut harkitsevansa tehtävää vakavasti eikä muita tarjokkaita ollut ilmaantunut.

Urpilaisen virallinen kampanjastartti järjestetään lauantai-iltana. Kampanjastartissa kuullaan Urpilaisen ja entisen pääministerin Sanna Marinin keskustelu muun muassa lasikattojen rikkomisesta ja kriisijohtajuudesta.

Urpilainen on SDP:n entinen puheenjohtaja ja Suomen entinen valtiovarainministeri. Hän on ollut kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari vuodesta 2019.

Urpilainen on kotoisin Keski-Pohjanmaalta Kokkolasta ja koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri. Ennen poliitikon uraansa Urpilainen työskenteli opettajana.

Lue myös:

    Uusimmat