Olli Rehn keräsi tarvittavan määrän kannattajakortteja

Kenestä presidentti? Haastattelussa Olli Rehn 18:48
Kenestä presidentti? Haastattelussa Olli Rehn (23.8.2023)

Presidenttiehdokkaaksi valitsijayhdistyksen kautta pyrkinyt Suomen Pankin pääjohtaja, keskustan tukema Olli Rehn on saanut kerätyksi ehdokkuuteen tarvittavan määrän kannattajakortteja ja avasi kampanjansa.

Valitsijayhdistyksen ehdokkuus edellyttää, että 20 000 äänioikeutettua suomalaista allekirjoittaa ehdokkaan kannattajakortin.

Rehn kertoi asiasta presidentinvaalikampanjansa avaustilaisuudessa medialle.

Tuoreimman Ylen kannatuskyselyn perusteella Rehn tulisi ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi 11 prosentin kannatuksella. Kyselyn perusteella myös valitsijayhdistyksen kautta ehdokkuutta tavoitteleva, vihreiden tukema Pekka Haavisto voittaisi ensimmäisen kierroksen ja toinen olisi kokoomuksen Alexander Stubb.

Rehn uskoo kuitenkin mahdollisuuksinsa ja muistuttaa, että vaalikamppailu vasta alkaa.

– Minulla on nyt 4,5 kuukautta aikaa vakuuttaa suomalaiset. Yhtään ääntä ei ole vielä annettu, Rehn totesi tänään tiedotustilaisuudessa.

Rehnin tänään pitämässä linjapuheessa korostettiin Suomen kriisinkestävyyttä ja ankkuroitumista läntisiin turvallisuusyhteisöihin.

– Maantiede ei ole muuttunut, mutta asemamme on. Me osallistumme nyt yhdessä liittolaistemme kanssa Venäjän voimapolitiikan patoamiseen. Seuraavan presidentin keskeinen tehtävä on viedä menestyksellä maaliin Suomen ankkuroituminen läntisiin turvallisuusyhteisöihin. Minulla ei ole harhakuvaa Venäjän kehityksen suhteen, Rehn toteaa.

Pieni piikki Perussuomalaisille EU-eron esittämisestä

Keskusta-taustainen Rehn varoittaa leikittelemästä ajatuksella siitä, että Suomi voisi erota EU:sta.

– On käsittämätöntä, että eräät poliittiset voimat Suomessa haluaisivat peruuttaa Suomen yhdentymistä länteen ja Eurooppaan. Tämän harhakuvan lopputulos olisi yksin jäävä Suomi, Rehn sanoo.

Suomessa lähinnä Perussuomalaiset ovat ottaneet ohjelmapapereissaan esille EU:sta eroamisen, mutta Perussuomalaiset ei aja ainakaan nyt aktiivisesti Suomen EU-eroa.

Arvojohtajana  Rehn korostaisi ihmisoikeuksia ja demokratiaa.

On tärkeää, että presidentti puolustaa Suomen tasavallan perusarvoja: ihmisarvoa, ihmisten yhdenvertaisuutta, demokratiaa ja oikeusvaltiota. Ne ovat olleet koetuksella. Toivottavasti viime viikon selonteko sitouttaa kaikki näiden perusarvojen taakse, Rehn sanoo.

Rehn muistutti myös terveen talouden olevan ratkaisevan tärkeä osa Suomen turvallisuutta.

– Presidentin on oltava terveen talouden puolestapuhuja. Jos julkinen talous on rempallaan, työttömyys kasvaa ja mielialat synkkenevät, olemme alttiimpia vihamieliselle ulkoiselle vaikuttamiselle. Kyse on siitä, miten pidämme maamme ehyenä ja sisäisesti lujana.”

Perjantaina julkaistiin myös laaja joukko Rehnin tukijoita, joissa on mukana muutamia Rkp:n vaikuttajia, kuten europarlamentaarikko Nils Torvalds, entinen ministeri Ole Norrback ja entinen kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos.

Eduskuntapuolueista SDP:n odotetaan valitsevan EU-komissaari Jutta Urpilaisen ehdokkaakseen marraskuussa. Muut puolueet ovat jo tehneet ratkaisunsa.

Tähän mennessä lähes kaikki eduskuntapuolueet ovat joko valinneet oman ehdokkaan tai ilmoittaneet tukevansa valitsijayhdistyksen ehdokasta. Ainoastaan RKP on päättänyt olla asettamatta ehdokasta lainkaan.

 

Juttua päivitetty kello 17.13. Juttuun lisätty Rhnin sitaatteja päivän puheesta ja haastattelusta MTV Uutisiin sekä tietoa tukijoista.

Lue myös:

    Uusimmat