Presidentti Zelenskyi EU-parlamentissa: Ukraina on matkalla kotiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on puhunut ensimmäistä kertaa EU:n parlamentissa ja todennut Ukrainan olevan matkalla kotiin. Hän kiitteli puheessa vuolaasti Euroopan maita tuesta yhteisessä taistelussa "maailman eurooppalaisvastaisinta valtaa vastaan".

–  Me puolustamme itseämme, me ukrainalaiset taistelukentällä, yhdessä teidän kanssanne, Zelenskyi sanoi.

Hänen mukaansa yhteiset arvot jakavia Ukrainaa ja Eurooppaa vastassa on Venäjä, missä kansalaisia ei enää nähdä muuna kuin "ruumiina, jotka voivat kantaa asetta".

–  Haluan kiittää teitä kaikkia, sadoissa kylissä ja kaupungeissa, jotka olette tukeneet Ukrainaa tässä historiallisessa taistelussa, Zelenskyi sanoi.

Parlamentin puhemies Roberta Metsola puolestaan vakuutti Ukrainan kuuluvan EU:hun ja sanoi, että liittymisprosessista pitää saada mahdollisimman nopea. Hän myös kiirehti jäsenmaita harkitsemaan pikaisesti Ukrainan pyytämien pitkän kantaman aseiden ja hävittäjien lähettämistä sotaa käyvälle maalle.

"Slava Ukraini - Herojam Slava!"

Eurokansanedustajat osoittivat seisaaltaan suosiota Zelenskyille, jolle Metsola ojensi puheen päätteeksi EU:n lipun. Tilaisuus päättyi Ukrainan kansallislauluun ja Euroopan hymniin.

–  Ukrainasta tulee EU:n jäsen, Zelenskyi vakuutti.

Zelenskyin vastaanotto europarlamentissa oli ylitsevuotavan lämmin. Hän vaikutti itsekin hiukan hämmästyvän, kun sai puheensa aloittaneeseen Slava Ukraini (kunnia Ukrainalle) -huudahdukseen istuntosalista monesta suusta asiaan kuuluvan ukrainankielisen vastauksen:

–  Herojam Slava (Sankareille kunnia)!

Politicon mukaan vastauksen huutajat eivät tosin ilmeisesti olleet eurokansanedustajia vaan EU:n instituutioissa työskenteleviä ukrainalaisia harjoittelijoita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja