Muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkala avautuu alansa ahdingosta Linnan juhlien peruuntumisen myötä: "Saimme uutisia joita pelkäsin"

Perinteiset Linnan juhlat perutaan koronan vuoksi – näin reagoi yksi Suomen tunnetuimmista muotitaiteilijoista 3:15
Perinteiset Linnan juhlat perutaan koronan vuoksi – näin reagoi yksi Suomen tunnetuimmista muotitaiteilijoista

Anne-Mari Pahkala suree Linnan juhlien peruuntumista. 

Tiistaina 29. syyskuuta presidentin kanslia tiedotti, että Linnan juhlat on perinteisessä muodossaan peruttu vuodelta 2020. Linnan juhlien sijaan Suomen itsenäisyyttä juhlitaan tänä vuonna suomalaisten koteihin keskittyneissä juhlinnoissa. 

Muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkala kommentoi tilannetta Facebook-tilillään. Pahkalan luomuksia on menneiden vuosien aikana nähty Linnan juhlissa lukematon määrä. Tilanne on muotisuunnittelijan mukaan tällä hetkellä lohduton, sillä Linnan juhlien peruuntumisen lisäksi vuoden aikana koronatilanteen myötä ovat useat muutkin tapahtuneet kokeneet saman kohtalon. Viime vuonna pelkästään Linnan juhlissa nähtiin 17 Pahkalan luomusta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Tänään saimme uutisia joita pelkäsin, mutta joita osasin odottaa. Jo varhain keväällä maailman muuttuessa ymmärsin, että minulle työni kautta muodostunut elinkeinoni siinä muodossaan johon se oli menneiden vuosien saatossa muotoutunut tuskin tulisi ainakaan tänä vuonna jatkumaan entisellään.

Pahkalan mukaan erityisesti Linnan juhlat on ollut hänelle viime vuosien aikana yksi vuoden merkittävimmistä tapahtumista. Muotisuunnittelija iloitsee siitä, että on saanut olla mukana useiden Linnassa juhlineen erityisessä kokemuksessa mukana omalla suunnittelutyöllään. 

– Useat kutsun saaneet ovat tuoneet elämääni mukanaan kokemuksen tai tarinan, johon minulla on ollut kunnia osallistua heidän suurena hetkenään, omana tavoitteenani tehdä heille tuosta heidän hetkestään vieläkin kauniimpi, merkityksellisempi ja ikimuistoisempi.

Sen lisäksi, että Pahkalan omat suunnittelutyöt ovat menneet alta koronatilanteen takia, ovat tilanteessa pulassa myös muut alan edustajat, joille Linnan juhlien peruuntuminen tarkoittaa merkittävää menetystä tuloissa. Pahkalan mukaan Linnan juhlien myötä ovat perinteisesti työllistyneet muun muassa ompelijat, vaatturit, kaavoittajat, koru-, meikki-, hius- sekä kukkasuunnittelijat sekä kotimaiset yrittäjät, keneltä kankaat iltapukuihin on ostettu. 

MTV Uutiset tavoitti tiistaina muotisuunnittelija Katri Niskasen, jonka mukaan päätös Linnan juhlien perumisesta ei tullut yllätyksenä. 

– Oli ihan odotettavissa, että tälle vuodelle ei varmasti isoja juhlia tulekaan, totesi Niskanen, joka luonnehti Tasavallan presidentin päätöstä esimerkilliseksi.

– Kunnioitan ehdottomasti päätöstä.

Niskanen kertoi saaneensa jo muutamia tilauksia itsenäisyyspäivää silmällä pitäen, mutta sanoi varautuneensa jo henkisesti siihen, ettei totutun laista työsumaa todennäköisesti ole tulossa.

– Paljon yksityistilaisuuksia ja esimerkiksi häitä on kuitenkin edelleen. Linnan juhlat ovat hyvin näkyvä osa minun suunnittelutyötäni, mutta lopulta kuitenkin aika pieni osa kokonaisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat