Mainos

Presidentti Niinistö Kiinan presidentin vierailusta: Puhuimme enemmän ihmisoikeuksista kuin pandoista

Presidentti Sauli Niinistö ihmettelee jo etukäteen annettua kritiikkiä, jossa epäiltiin, ettei Suomi uskalla ottaa ihmisoikeuksia puheeksi Kiinan presidentti Xi Jinpingin vierailulla.

– Kyllä me uskallamme. Puhuimme enemmän ihmisoikeuksista ja oikeusvaltioperiaatteista kuin pandoista, hän toteaa tiedotustilaisuudessa virka-asunnossaan Mäntyniemessä.

Keskusteluja käytiin hänen mukaansa 3,5 tuntia. Keskustelussa keskusteltiin 

Niinistö sanoo myös kertoneensa kiinalaisille toimittajille, että Suomen mallin menestyksen salaisuus ovat sen ihmisoikeudet ja demokratia.

Hän myös toteaa, ettei tunnista mediassakin esille nostettua "pandadiplomatiaa" ilmiönä. Hänen mukaansa pandojen saamisessa Suomeen ja maiden välisellä politiikalla ei ole niin vahvaa yhteyttä, kuin jossain yhteyksissä on esitetty.

"Se on komia kevät tulossa"

Tiedotustilaisuudessa Niinistö myös kertoi, kuinka tärkeää Suomen kaltaisen pienen maan on olla perillä suurvaltojen keskinäisistä suhteista ja niiden käsityksistä toisistaan. Siksi tapaamisen suurvaltojen päämiesten kanssa ovat tärkeitä.

Niinistö kertoo esimerkiksi oman käsityksensä olevan, että Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteessa ollaan eräänlaisessa "tuntuman hakemisvaiheessa", jossa maat selvittävät, kuinka hyvin ne keskenään pärjäävät. Kansainvälisen maailman valtaasetelmat ovat hänen mukaansa muuttuneet sellaisiksi, jossa kaikki kuuntelevat, tai ainakin jossa niiden tulisi kuunnella toisia tarkemmin.

– Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, joka täysin toinen kuin vuonna 2012, hän toteaa.

Niinistö päätti tilaisuuden muutamaan sanaan ajankohtaisista asioista.

– Se on komia kevät tulossa, hän totesi viitaten ikkunan takana loistavaan päivään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.