Tasavallan presidentti Niinistö: Kiinan ja Yhdysvaltojen ottelu jatkuu ja Venäjä hakee ”tasapainottajan” roolia

1:58
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa MTV Uutisten erikoishaastattelussa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen ottelun jatkuvan kansainvälisessä politiikassa, jossa vahvuutta kunnioitetaan entistä enemmän.

– Tässä voimakkaammin näyttäytyy Kiinan ja Yhdysvaltojen vahvuus, mutta myös niiden keskinäinen ottelu näkyy. Ja kolmantena pyöränä Venäjä, joka ei halua rikkoa välejään Yhdysvaltoihin eikä muodostaa liian läheistä suhdetta Kiinaan ja hakee tasapainottajan asemaa, Niinistö pohti MTV Uutisten haastattelussa.

Venäjän perustuslakiuudistuksen myötä Vladimir Putinin jatkokaudet itänaapurin johdossa ovat mahdollisia. Niinistö ei pidä Putinin jatkohaluja vielä kuitenkaan varmoina.

– Ensinnäkin, en ole ollenkaan tietoinen siitä, aikooko hän käyttää tuon mahdollisuuden eikä Venäjälläkään kaikki ole tietoisia, miten hän suhtautuu, Niinistö sanoi.

Putinin suhde Suomeen on presidentin mukaan hyvä.

– Aika yleinen arvio, jota ei ainoastaan suomalaiset ole tehnyt on se, vaan ulkopuoliset, että jostain kumman syystä Putin arvostaa suomalaisia ja Suomea.

MTV Uutisten saamien yleisökysymysten joukosta esille nousi kysymys siitä, onko presidentti Niinistö puhutellut Putinia Venäjän ihmisoikeustilanteesta.

– Puhuttelu on kyllä minulle vieras sana. Jos tässä hommassa lähtee puhuttelemaan, se on sitten viimeinen puhe saman tien. Ensimmäisessä puhelussamme vuodelta 2012 oli kuitenkin mukana kysymykseni vaaliväärinkäytöksen mahdollisuudesta Venäjällä. Putin sanoi, että kaikki selvitetään, Niinistö kertoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja