Presidentti Niinistön ehdotus: INF-ohjukset kuitenkin pois Euroopasta

Presidentti Sauli Niinistön mukaan pitäisi harkita mahdollisuutta, ettei keskimatkan ohjuksia sijoitettaisi Euroopan alueelle vaikka Venäjän ja Yhdysvaltain INF-sopimus kaatuisi.

Hänen mukaansa sopimus tehtiin alun perin juuri Euroopan suojaksi ja sopimuksen kaatuminen on viemässä Euroopan tyhjän päälle.

Niinistö tarkensi suomalaismedialle Münchenin turvallisuuskonferenssissa puhuvansa Euroopasta laajassa mielessä "Uralilta Atlantille". Hän ei kommenteissaan maininnut Venäjän Euroopan puoleisille alueille mahdollisesti sijoitettavia ohjuksia.

Niinistö: EU:n pitäisi puhua yhteisellä äänellä 

Niinistön mukaan Euroopan unionin pitäisi kyetä puhumaan yhteisellä äänellä, jotta sen viesti kuultaisiin. Hänen mukaansa näin oli aiemmin, mutta ei enää.

–  Jos erilaisia viestejä on paljon, kukaan ei kuule mitään viestiä, Niinistö huomautti Münchenin turvallisuuskonferenssin paneelikeskustelussa.

Niinistö lisäsi, että EU tarvitsee itselleen myös lisää kovaa voimaa viestinsä saamiseen kuulluksi.

Niinistö muisteli aikaa Suomen EU:hun liittymisen alla ja sen jälkeen. Hän kertoi kokeneensa itsensä tuolloin voimakkaasti eurooppalaiseksi. EU:ssa unelmoitiin paremmasta tulevaisuudesta, mutta noista vuosista tilanne on Niinistön mukaan muuttunut.

Niinistö osallistuu Saksassa parhaillaan asevalvontaa ja aserajoitussopimuksia koskevaan paneelikeskusteluun.

Lue myös:

    Uusimmat