Niinistö: "Kannatan EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, vaikka se kaventaisi presidentin valtaoikeuksia"

18:06
Presidentti Sauli Niinistö puhui suurlähettiläille Helsingissä.

Presidentti Sauli Niinistö on aamulla pitänyt puheen Suomen suurlähettiläille Helsingissä järjestelyillä vuotuisilla suurlähettiläspäivillä. Niinistö nosti pääosaan geopolitiikan kolminapaisuuden Kiinan, Yhdysvaltojen ja Venäjän kesken. EU:lle Niinistö vaatii vahvempaa roolia – vaikka se heikentäisi Suomen presidentin roolia.

– Kannatan vahvasti EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistamista silläkin uhalla, että se kaventaisi tasavallan presidentin valtaa, Niinistö totesi painokkaasti.

Niinistö arvosteli samalla EU:ta liian heikosta kansainvälisestä asemasta Kiinan, Yhdysvaltojen ja Venäjän ristipaineessa.

– Geopolitiikan alueella maailma ei ole suinkaan kaksinapainen. Sotilaallisella voimallaan Venäjä on kiistatta osoittanut olevansa kolmas suurvalta, Niinistö totesi ja kuvaili että EU sijaitsee ikäänkuin kolmion keskellä, jossa kolmion kärjissä ovat Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä.

– Huomattavasti kolmiota mieluummin piirtäisin nelikulmion, jossa EU olisi yksi kulma. Ikävä kyllä EU:n geopoliittinen painoarvo ei vielä vastaa unionin taloudellista painoarvoa, Niinistö totesi.

Niinistö myös vihjasi, ettei muille maille vaikeita kysymyksiä välttämättä kannata kritisoida julkisesti. Niinistö ei täsmentänyt mihin maahan hän viittasi, mutta hänen mukaansa on asioita, joita kannattaa tehdä avoimesti ja asioita joista kannattaa keskustella kulisseissa.

Hetkeä myöhemmin Niinistö viittasi puheessaan nimenomaan ihmisoikeuskysymyksiin.

– Jos esimerkiksi turvallisuus- tai ihmisoikeustilanne paranee sillä että arvostelemme sitä julkisesti, se kannattaa toki tehdä. Yleensä taidamme saada enemmän aikaan toimimalla toisin, Niinistö kuvaili.

Sekä Hongkongissa että Moskovassa on viime viikkoina nähty kovaotteisesti tukahdutettuja opposition mielenilmauksia. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja