Torin täydeltä väkeä otti Niinistön vastaan Salossa – väentungos herkistytti presidentin

Presidentti Niinistö herkistyi Salon torilla – hetki tallentui videolle 1:17
Presidentti Niinistö herkityi kesken haastattelun.

Presidentti Sauli Niinistö toteutti viimeisen maakuntamatkansa presidenttinä synnyinkaupunkiinsa Saloon.

Presidentti tapasi vierailun alussa Salon kaupungin edustajia kaupungintalolla ja keskusteli heidän kanssaan alueen ajankohtaisista asioista. Lisäksi presidentti Niinistö piipahti torikahveilla Salon torilla ja tapasi paikallisia asukkaita. 

Presidentti kertoi, että Salosta hänen matkansa jatkuu vielä saman päivän aikana Namibiaan maan edesmenneen presidentin hautajaisiin. Namibian presidentti Hage G. Geingobin hautajaisia vietetään 24.–25.2.

Väentungos Salon torilla yllätti Niinistön, ja jopa herkistytti hänet.

– Väkimäärä on odottamaton. Muistorikas käynti, Niinistö kuvaili suorassa lähetyksessä Salosta. 

– Lämmittää valtavasti nähdä, että ihmiset ovat tulleet joukolla paikalle. He haluavat ehkä verestellä vanhoja muistoja, mutta elää myös tietyllä tavalla ajassa ja tulla sanomaan näkemiin.

Niinistöltä kysyttiin aikooko hän ottaa enemmän kantaa asioihin sen jälkeen, kun hän jättää tasavallan presidentin toimen.

– Voi, kun olen yrittänyt tähän asti ottaa kantaa. Luulen, ettei nyt enää tarttisi. Kannan huolta ihan samalla tavalla kuin jokainen meistä varmasti. Mutta eipä asioihin reagoiminen enää ole minun tehtäväni. Se tietysti vähän helpottaa, Niinistö tokaisi. 

Myös Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion pojasta Aaro Niinistöstä kysyttiin, että tuleeko hän olemaan enemmän esillä jatkossa. 

– Hän elää, ja siihen pyritään, että saa elää mahdollisimman normaalia elämää. Se ei tarkoita verhojen takana olemista, mutta ei suinkaan myöskään mitään julkisuudessa patsastelua.

Niinistöltä kysyttiin Salon torilla, että mitkä tulevat olemaan Stubbin haasteet hänen presidenttiuransa alkutaipaleella.  

– Maailma voi olla erilainen, mutta kuulkaa se on ihan samanlainen myöskin. Ihmiset ovat samanlaisia. Ei ihminen mihinkään muutu. Se on myös tuki ja turva tulevaisuuteen päin, Niinistö aloitti kryptisemmin ja jatkoi: 

– Seuraavan presidentin alkukauden suurimmat haasteet liittyvät siihen, että tällä hetkellä näköpiirissä ei ole juuri ennalta-arvattavuutta. Pahimmassa tapauksessa presidentti joutuu päivittäin uuden kanssa tekemisiin.

Niinistö kuitenkin uskoo, että niin hänen seuraajansa kuin suomalaisetkin selviävät tulevista haasteista.

Niinistön synnyinkaupunki

Niinistö syntyi Salossa elokuussa 1948 ja kirjoitti ylioppilaaksi Salon yhteislyseosta vuonna 1967. Hän istui Salon kaupunginvaltuustossa vuosina 1977–92 ja toimi valtuuston puheenjohtajana 1989–92. Samoihin aikoihin Niinistöllä oli Salossa oma lakiasiaintoimisto.

Salon torilla Niinistöltä kysyttiin, että nähdäänkö häntä tulevaisuudessa enemmän myös Salossa. 

Hyvin mieluusti, niin ainakin itse toivon, koska tämä on viihtyisä paikka.

Niinistö myös kehui Salon torikahveja sekä urheilupuistoa.

Niinistö on toiminut Suomen presidenttinä kaksi kautta. Hän teki myös ensimmäisen kotimaanmatkansa presidenttinä Saloon maaliskuussa 2012.

Yhteinen lounas tulevan presidenttiparin kanssa

Keskiviikkona Niinistö tapasi yhdessä puolisonsa Jenni Haukion kanssa tulevan presidentin Alexander Stubbin ja tämän puolison Suzanne Innes-Stubbin lounaalla presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä.

Suomen presidentti vaihtuu 1. maaliskuuta. Alexander Stubb astuu silloin virkaansa. Samaan aikaan päättyy presidentti Sauli Niinistön toimikausi.

Lue myös:

    Uusimmat