Presidentti Niinistö: Puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa kehitettävä

Presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt eivät pidä maidensa NATO-jäsenyyttä ajankohtaisena. Turvallisuuspoliittisessa seminaarissa Ruotsin Sälenissa puhunut Niinistö, piti aktiivista NATO-kumppanuutta kuitenkin molemmille tärkeänä.

Presidentti Niinistö näki mahdollisuuksia myös Suomen ja Ruotsin kahdenvälisen puolustusyhteistyön kehittämisessä, muun muassa materiaalihankinnoissa.

Ruotsissa on käyty kiivasta turvallisuuspoliittista keskustelua siitä asti, kun maan asevoimien komentaja vuosi sitten sanoi, että Ruotsi pystyy puolustautumaan ilman apua vain viikon.

Sälenin turvallisuuspoliittiseen seminaariin kutsuttu presidentti Niinistö, ei kuitenkaan suostunut ruotsalaismedian yrityksestä huolimatta vähättelemään naapurimaan puolustuksen tilaa. Puheessaan hän kuitenkin muistutti, että puolustuksesta on huolehdittava, kukaan ei tee sitä toisen puolesta.

Suomelle koko maan uskottava puolustus on Niinistön mukaan tärkeää, ja yleinen asevelvollisuus - toisin kuin Ruotsissa - säilyy keskeisenä osana puolustusratkaisua. Uusiinkin uhkiin pitää presidentin mukaan varautua.

-Kyberuhkien myötä myös varautumisen luonne ja tarve ovat muuttumassa. Suomella on kyberturvallisuuskykyä. Mutta kotitehtäviä meillä on nyt runsaasti tehtävänä, sanoi Niinistö puheessaan.

Sekä Niinistö että Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt totesivat, ettei maiden NATO-jäsenyys ole edelleenkään ajankohtainen. Puheessaan presidentti Niinistö kuitenkin korosti, että aktiivinen NATO-kumppanuus ja muu kansainvälinen puolustustusyhteistyö, erityisesti EU:ssa, on tärkeää sekä Suomelle että Ruotsille.

EU:n ja Venäjän yhteistyössä Niinistö näki parantamisen varaa.

-Meidän olisikin päästävä Venäjän kanssa taas raiteille, joilla rakennetaan yhteistyövaraista turvallisuutta ja luottamusta. Konkreettiset askeleet, pienetkin, olisivat tärkeitä, arvioi Niinistö.

Pohjoismaisessa puolustusyhteistyössä Niinistö näki rajoitteita, koska Pohjoismaiden eriävät perusratkaisut asettavat rajoja yhteistyölle. Tällä hän viittasi siihen, että Suomi ja Ruotsi eivät kuulu NATO:oon.

Presidentti Niinistö uskoikin nyt olevan tilausta myös Suomen ja Ruotsin kahdenvälisen puolustusyhteistyön kehittämiselle. Niinistön mukaan uusia mahdollisuuksia voisi olla esimerkiksi puolustusmateriaalin hankinnassa ja puolustusteollisessa yhteistyössä.

Myös pääministeri Reinfeldt kannatti uusia askeleita rauhan ajan puolustusyhteistyössä. Sotilasliitosta ei hänen mukaansa kuitenkaan ole kysymys.

 

Lue myös:

    Uusimmat