Mainos

Presidentti Niinistö pakolaiskriisistä: Ratkaisuja tehtävä EU-tasolla

Eurooppaa koetteleva pakolaiskriisi seurasi presidentti Sauli Niinistöä myös Kainuun maakuntamatkalle.

Alkuun joukko Kajaanin pimeälle Raatihuoneentorille saapuneita irakilaisia turvapaikanhakijoita tosin epäili, ettei torille voi presidentti tulla. Paikalla kun ei ollut lainkaan sotilaita turvaamassa presidenttiä.

Itävallan tuoreeseen ratkaisuun rakentaa aita Slovenian vastaiselle rajalle Niinistö otti keskiviikkona hyvin varoen kantaa.

– Vielä ei kovin selvää, mitä siellä Itävallassa aidalla oikein tarkoitetaan. Kaikki tämä kuitenkin viestittää sitä, että hallitsemattomat pakolaisvirrat ovat sitä mittaluokkaa, ettei tilanne pysy enää käsissä. Ellei synny EU-ratkaisuja, niin silloin syntyy erilaisia kansallisia ratkaisuja. Ja se ei ole hyvä asia, presidentti pohti. 

Apua leireille 

Presidentti Niinistö muistutti, että kaikkein heikoimmassa tilanteessa pakolaisista ovat ne, jotka jäävät pakolaisleireihin. Kun ei ole varaa matkustaa, niin oleskelu pakolaisleireissä venyy vuosien mittaiseksi.

– Olen kautta linjan ollut sitä mieltä, pahimmassa hädässä olevien pitää päästä ensimmäisenä turvaan. Olisi huomattavasti parempi, jos voisimme ottaa ihmisiä vastaan hallitusti pakolaisleiriltä. Siellä on ihmisiä, jotka ovat joutuneet lähtemään pois kotoaan ja oleskelemaan vuositolkulla leireissä. Se ei ole ihmisarvoista elämää, Niinistö painotti.

Niinistö vieraili päivän aikana myös uutta nousua Talvivaaran konkurssin jäljiltä tekevällä nykyisellä Terrafamen kaivoksella, jossa toimintaa ajetaan kovaa vauhtia ylös. Uuden isännän kirjoilla on jo yli 500 työntekijää, joten työntekijävahvuus lähentelee jo Talvivaaran parhaita aikoja.

– Minulle jäi kokonaisuudesta järjestäytynyt vaikutelma. Täytyy vain toivoa, että siellä sekä ympäristö- että liiketalouspuoli saadaan rullaamaan. Siinä on huomattavia riskejä, mutta myös huomattavia mahdollisuuksia, Niinistö pohti Kajaanin yleisötapaamisessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.