Presidentti Niinistö suomalaisten Isis-vaimojen ja -lasten tilanteesta: "Lasten tilanne on hyvin ongelmallinen, ratkaisuja pitää löytää"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tänään vieraillut Pirkanmaalla tapaamassa suomalaisia ja mediaa. Pälkäneellä presidentti otti kantaa muun muassa Isis-vaimojen ja -lasten tilanteeseen sekä kommentoi EU:n yhtenäisyyttä. 

Viime aikoina on paljon puhuttanut Syyriassa pakolaisleireilla elävät niin sanotut isis-vaimot ja -lapset ja se, mitä heille tulisi tehdä. Rinteen hallitus on pyrkinyt ratkaisemaan nopeasti tätä ongelmaa.

Niinistön mukaan tilanteessa on vielä useita kysymysmerkkejä. 

– Ensinnäkin lasten kohdalla joudutaan miettimään huoltajuuskysymyksiä ja lasten tulevaisuuden määrittelee huoltaja, joita ovat nämä äidit.

– Esiin tulee myös se kysymys, miten leireillä suhtaudutaan pois lähteviin ja onko lähteminen mahdolisuutta.

Niinistön mukaan on myös vaikea arvioida, kuinka paljon isis-vaimot ovat olleet mukana myötävaikuttamassa ja -elämässä terroristisessa toiminnassa.

– Olen sitä mieltä, että lasten kohdalla pitää löytää ratkaisuja, joita nyt haetaan yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa. Tilanne on aikuisten kohdalla ongelmallisempi. 

Huoli EU:n yhtenäisyydestä

Niinistö arvioi kysyttäessä myös huomenna alkavaa G20-kokousta Japanin Osakassa ja heinäkuussa alkavaa Suomen EU-puheenjohtajuuskautta. 

Niinistö ilmaisi puheenjohtajuuskauden alla tyytymättömyytensä EU:n yhtenäisyydestä.  

– Tällä hetkellä voidaan olla kriittisiä siitä, että EU ei löydä yhteistä säveltä, mikä olisi aivan välttämätöntä.

G20-tapaamista hän kommentoi seuraavasti:

– On periaatteessa hyvä, että suurimmat valtiot kohtaavat toisensa. Näihin G-tapaamisiin on kuitenkin valahtanut paljon asioita YK:sta, joita pienemmät valtiot mielellään olisivat käsittelemässä YK:n ympäristössä.

– Toisaalta jos vaihtoehtona on se, etteivät isot valtiot keskustele keskenään ollenkaan, niin mieluummin näin, presidentti muotoili.

Juttua päivitetty 27.06. klo.19:41: Jutun otsikosta muokattu pois lause "lapset tulisi saada leiriltä turvaan pian" ja muutettu muotoon "lasten tilanne hyvin ongelmallinen, ratkaisuja pitää löytää". 

Lue myös:

    Uusimmat