Hallitus tarttui heti presidentti Niinistön esitykseen: ulkoministeriö selvittää huippukokouksen järjestämistä Suomessa vuonna 2025

Ulkoministeriö selvittää huippukokouksen järjestämistä Suomessa vuonna 2025 – Pekka Haavisto pitää ajatusta hyvänä 2:43
Katso video: Näin ulkoministeri Pekka Haavisto näkee presidentti Niinistön ehdotuksen huippukokouksesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vahvisti MTV Uutisille, että ulkoministeriö on alkanut selvittää mahdollisuutta järjestää Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön huippukokous Suomessa vuonna 2025. Idean nosti esiin eilen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Niinistö pohti eilisessä kirjoituksessaan Helsingin Sanomissa, että ETYJ:n tulevaa 50-vuotisjuhlaa voisi hyödyntää kansainvälisen politiikan jännitteiden lieventämisessä. Ensimmäinen ETY-kokous järjestettiin Helsingissä vuonna 1975, ja sitä pidetään yhtenä Suomen ulkopolitiikan suurista saavutuksista.

Mahdollinen huippukokous pidettäisiin vasta seuraavalla hallituskaudella, mutta ulkoministeriössä asian selvittely alkoi heti. Ensimmäinen vaihe olisi pyrkiä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtajamaaksi vuonna 2025.

– Ulkoministeriössä on lähdetty selvittämään näitä mahdollisuuksia. Ensin tätä ETYJ:n puheenjohtajuusmahdollisuutta vuodeksi 2025 ja tietysti alustavasti sitä agendaa, mistä voitaisiin puhua. Euroopassa on nyt monta pullonkaulaa – Krimin tilanne, Itä-Ukrainan tilanne, Valko-Venäjän tilanne – ja tietysti tämmöisen kokouksen pitäisi olla sellainen, missä pystytään katsomaan eteenpäin ja ongelmia on ehkä jo ratkaistu, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto MTV Uutisille.

Liennytys voisi alkaa Arktisessa neuvostossa

Presidentin toinen idea koski Arktisen neuvoston hyödyntämistä suurvaltojen välisten ja muidenkin jännitteiden purkamisessa.

– Arktisessa neuvostossa vaihtuu puheenjohtajuus nyt toukokuussa niin, että Islanti lopettaa puheenjohtajana ja puheenjohtajuus siirtyy Venäjälle. Ainakin tällä hetkellä Reykjavikin kokoukseen pyritään saaman niin Venäjän kuin Yhdysvaltain ulkoministeri, kertoi Haavisto.

– Oma havaintoni on sellainen, että tuon Beringin salmen yli Venäjän ja Yhdysvaltain yhteistyö jotenkin toimii, mutta sitten Atlantin yli se ei oikein tahdo toimia. Ehkä olisi helpompi aloittaa tämmöiset  suhteiden parantamiset siellä arktisen neuvoston puitteissa, arvioi ulkoministeri Haavisto.

Lue myös:

    Uusimmat