Presidentti Niinistö havaitsi "Kiinan varjon" Bidenin ja Putinin tapaamisessa: "Tänä päivänä ei kaksi ilman kolmatta keskustele"

2:44
Näin presidentti Niinistö kommentoi Bidenin ja Putinin tapaamista: Asevalvonnan suhteen tapahtui edistystä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö näki Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaamisessa ohutta sillanrakennusta.

Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien Joe Bidenin ja Vladimir Putinin tapaaminen oli selkeä osoitus maailman jakaantuneisuudesta, toteaa presidentti Sauli Niinistö MTV Uutisille.

– Maailma on jakaantunut ja jakaantumassa vahvasti blokkeihin. Siinä ei ole sinänsä mitään uutta, mutta niiden välinen kuilu on alkanut vaikuttaa kovin syvältä.

Esimerkiksi Venäjältä johdetuiksi uskotut kyberhyökkäykset, Ukrainan kriisi ja oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin tilanne ovat hiertäneet Yhdysvaltojen ja Venäjän välejä.

Parivaljakon erimielisyydessä ei, kuten Niinistö huomautti, ole sinällään mitään uutta. Vuosikymmeniä kestänyt kylmä sota tiivistyi pitkälti Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisiin erimielisyyksiin.

– Ehkä tässä jonkinlaista ohutta siltaa saatiin kuilun yli rakennetuksi. Se on erittäin hyvä asia, Niinistö arvioi.

"Sanoma ei ollut tarkoitettu yksistään lännelle"

Maailma ei ole kuitenkaan enää pelkästään kahden suurvallan temmellyskenttä. Myös Putinin ja Bidenin välisessä tapaamisessa tuntui aika ajoin siltä, että läsnä oli todellisuudessa myös kolmas osapuoli.

– Näytti siltä, että tietyllä tavalla Kiinan varjo oli tässä kokouksessa läsnä. Biden suoraan viittasi Venäjän ja Kiinan suhteisiin ja merenkulkukommentti saattoi olla Putinin puolelta vähän samaan suuntaan, Niinistö sanoo.

Putin korosti kansainvälistä merenkulkua koskevien säännösten merkitystä.

– Vähän arvelen, että sanoma ei ollut tarkoitettu yksistään lännelle. Ylipäätään Putin paalutti Venäjän aluevedet loukkaamattomiksi kaikkiin suuntiin.

Kiinan kasvanut mahti näkyy asialistalla.

– Aiemmin on totuttu siihen, että kun Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit keskustelevat, jopa vielä (Donald) Trumpin ja Putinin tavatessa Helsingissä, niin he keskustelevat toisiaan koskevista asioista. Tänä päivänä ei kaksi ilman kolmatta keskustele.

Lue myös: 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja