Presidentti Bush ylisti yhteishenkeä WTC-iskujen aikaan ja jakoi risut nykypäättäjille: "Politiikkaamme on tullut vihaa ja pelkoa"

Tänään on tullut kuluneeksi 20 vuotta tuhoisista terrori-iskuista Yhdysvalloissa. 

Tämän päivän muistotilaisuudessa puhui myös Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush, joka oli virassa WTC-iskujen aikaan 11.9.2001.

Puheessaan Bush muisteli yhteishenkeä, mikä iskujen hetkellä Yhdysvalloissa vallitsi.

– Vihollisen toiminta paljasti kansamme hengen, ja olimme ylpeitä haavoittuneesta maastamme, Bush sanoi.

Hän myös ylisti ja kiitti lennon 93 matkustajia, jotka ryhtyivät toimiin koneen kaappaajia vastaan. Lento oli ainoa, mikä ei selvinnyt kohteeseensa, vaan syöksyi maahan Shanksvillessa Pennsylvaniassa, jossa Bushkin tänään puhui.

Presidentti Bush sen sijaan arvosteli nykypäivän jakautunutta politiikkaa. 

Bushin mukaan WTC-iskujen jälkeen koettu yhtenäisyys Yhdysvalloissa tuntuu nyt "kaukaiselta". Hänen mukaansa julkisessa keskustelussa korostuu sen sijaan jokaisen erimielisyyden muuttuminen riidoiksi ja politiikan muuttuminen vihan ja pelon alustaksi.

– Meidän politiikkaamme on tullut vihaa ja pelkoa, Bush sanoi.

Hän sanoi, että toiminta lennolla 93 ja maan vastaus syyskuun terrori-iskuihin näyttää, että kansa voi yhdistyä.

– Minulla ei ole selityksiä tai ratkaisuja. Voin vain kertoa, mitä olen nähnyt. Amerikan koettelemusten ja surun päivänä (syyskuu 11.) näin miljoonien ihmisten vaistomaisesti tarttuvan naapurin käteen ja kampanjoivan toistensa puolesta. Se on Amerikka, jonka tunnen, Bush sanoi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja