WTC-iskujen muistotilaisuus herkisti – "Tuntuu yhä siltä, kuin isku olisi vasta tapahtunut"

Tilaisuuksissa muun muassa luetaan kaikkien iskussa kuolleiden uhrien nimet.

Yhdysvalloissa New Yorkissa on käynnissä muistotilaisuus, jossa muistellaan 20 vuotta sitten tapahtuneita syyskuun 11. päivän terrori-iskuja.

Tilaisuuden aluksi vietettiin päivän ensimmäinen hiljainen hetki täsmälleen samalla kellonlyömällä, kun ensimmäinen terroristien kaappaamista lentokoneista iskeytyi WTC:n pohjoistorniin.

Tämän jälkeen alkoi iskuissa kuolleiden ihmisten nimien lukeminen, jonka on arvioitu vievän ainakin kaksi tuntia.

Aviomiehensä iskuissa menettäneen Monica Iken-Murphyn mukaan muistotilaisuus on vahvistava, mutta samalla kipeä.

– Minusta tuntuu yhä siltä, kuin isku olisi vasta tapahtunut, hän kuvasi uutistoimisto AFP:lle.

Tilaisuuteen New Yorkissa osallistuu Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolisonsa Jill Bidenin kanssa. Tilaisuudessa ovat mukana myös entiset presidenttiparit Barack Obama ja Michelle Obama ja Bill Clinton ja Hillary Clinton. Tilaisuudessa esiintyi myös amerikkalainen rock-legenda Bruce Springsteen.

New Jersey Globe -lehden mukaan myös entinen presidentti Donald Trump aikoo vierailla kaksoistornien muistopaikalla Bidenin lähdön jälkeen.

Tilaisuudessa puhui myös uhrien omaisia.

– Meistä kaikista tuli sellaisen kerhon jäseniä, jonka jäseniksi emme koskaan halunneet. Emme tienneet, mitä tehdä seuraavaksi – paitsi itkeä. Mutta sitten tapahtui jotain odottamatonta. Ystävät ja tuntemattomat osoittivat meille rajatonta kiltteyttä, sanoi tilaisuudessa puhunut, veljensä iskuissa menettänyt Anthoula Katsimatides.

Muistotilaisuudet alkoivat myös Pentagonissa ja Pennsylvaniassa

Muistotilaisuus on alkanut myös puolustusministeriössä Pentagonissa, jossa kaapattu kone iskeytyi puolustusministeriön rakennukseen. Pentagonin muistotilaisuudessa puhui muun muassa Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin.

Myös Pennsylvaniassa on alkamassa muistotilaisuus, jossa puhuvat muun muassa varapresidentti Kamala Harris ja terrori-iskujen aikaan presidenttinä ollut George W. Bush.

Neljäs koneista putosi maahan Pennsylvaniassa matkustajien hyökättyä kaappareiden kimppuun.

Bidenit vierailevat kaikilla kolmella tapahtumapaikalla

Bidenit aikovat vierailla muistopäivänä kaikilla kolmella tapahtumapaikalla: New Yorkissa, Pentagonissa ja Pennsylvaniassa.

Tilaisuuksissa pidetään yhteensä kuusi hiljaista hetkeä. Ne pidetään niillä kellonlyömillä, jolloin koneet törmäsivät rakennuksiin ja jolloin WTC-tornit sortuivat 20 vuotta sitten.

Biden kannusti yhdysvaltalaisia yhtenäisyyteen videolla, joka julkaistiin paikallista aikaa perjantaina eli syyskuun 11. päivän terrori-iskujen vuosipäivän aattona.

–  Minulle se on syyskuun 11. päivän keskeinen opetus. Se on, että kaikkein haavoittuvimmillamme, kaikessa, mikä tekee meistä ihmisiä, taistelussa Amerikan sielusta, yhtenäisyys on suurin vahvuutemme, Biden sanoo kuuden minuutin mittaisessa viestissään.

Iskujen sarjassa sai surmansa noin 3 000 ihmistä, heistä ylivoimaisesti suurin osa New Yorkissa. Pian iskujen jälkeen Yhdysvallat aloitti sotatoimet Afganistanissa, mistä viimeisetkin amerikkalaissotilaat poistuivat viime kuun lopussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja