Mainos

Presidentti Ahtisaari vetosi sotainvalidien puolesta

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari vetoaa kansalaisiin Suomen sotaveteraanien puolesta. Sotainvalidien syyskeräys antaa meille mahdollisuuden osoittaa, että arvostamme heidän uhrauksiaan, Ahtisaari tähdensi radio- ja tv-puheessaan. Tasavallan presidentti avasi tänään sotainvalidien viikon ja sotainvalidien syyskeräyksen.

-Yksilöllisyys - ihmisen oikeus tehdä itse valintoja ja päättää itse kohtalostaan - on nyt ajan henki. Elämme ainakin näennäisesti kaukana niistä ajoista, jolloin ratkaistiin, onko Suomella itsenäisenä kansakuntana vapaus valita oma tiensä. Sotiemme aikana suomalaisten oli tehtävä äärimmäisiä uhrauksia. Ei ollut kyse yksilöiden omista eduista tai valinnoista, presidentti Ahtisaari vertasi. Presidentti kehotti suomalaisia muistamaan, että yli 90 000 sankarivainajaa ei koskaan palannut kotiinsa ja 93 000 sotainvalidia sai osakseen loppuelämän vammaisena.

-Sotainvalidien Veljesliitto on valinnut syyskeräyksen tunnuslauseekseen "He jatkavat taistelua". Tämä yksinkertainen lause pelkistää olennaisen. Sodan kärsimykset jatkuvat yhä lähes 30 000 sotavammaisen elämässä. He maksavat edelleen vapautemme hintaa, puolustusvoimien ylipäällikkö totesi. Ahtisaari muistutti samalla puolisojen panoksesta sotainvalidien rinnalla ja tukena.
-Myös he ovat arkipäivän sankareita.

Presidentti kehotti muistamaan, että sotainvalidien ja heidän puolisojensa iän karttuessa myös palvelujen tarve kasvaa. Kotona selviytymistä tukevat kotipalvelut, asuntojen kunnostus ja yksinäisyyttä lievittävä Veljestuki-projekti ovat kaikki hankkeita, joita kansa voi auttaa keräyksessä.

Keräys 55. kerran

Sotainvalidien viikon ja syyskeräyksen avajaisjuhla vietettiin sunnuntaina Järvenpäässä. Valtioneuvoston tervehdyksen juhlassa esitti ministeri Jouko Skinnari.
-Sotainvalidien ja veteraanien etuudet ovat olleet lähes ainoita määrärahoja, joita ei ole pienennetty valtiontalouden vaikeuksien vuoksi. Tämä on mielestäni ainoa oikea tapa maksaa kunniavelkaamme, Skinnari sanoi.

Sotainvalidien syyskeräys järjestetään nyt 55. kerran.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.