Presidentillinen Lennu-koira riemastutti ympäri maailman – lue veikeän karvakuonon tarina

1:20
Katso videolta Lennun ikonisiä hetkiä. Sillä oli paikka monien suomalaisten sydämissä.

Bostoninterrieri Lennu jäi suomalaisten muistiin koko kansan terrierinä, jonka tulemiset ja menemiset kiinnostivat laajalti. Viime vuodet Lennu pysytteli kuitenkin pääosin poissa julkisuudesta.

Tasavallan presidentin kanslia tiedotti tänään Lennu-koiran kuolleen pahanlaatuiseen aivolisäkekasvaimeen.

Lennu-koira, viralliselta nimeltään Ajyr's Boreas syntyi 7. maaliskuuta vuonna 2011. Sen tiedetään syntyneen pesueeseen, jossa sillä oli yksi veli ja kolme siskoa. Kuollessaan Lennu oli 10-vuotias.

1:56
Lennua muistettiin loppukevennyksessä vuonna 2019.

Huomiota Yhdysvaltoja myöten

Bostoninterrieri on ilahduttanut riemukkaalla olemuksellaan paitsi suomalaisia myös kansainvälistä yleisöä, sillä sen läsnäolo edustustilaisuuksissa toi koiralle julkisuutta ulkomaita myöten. 

Lennun kuulumiset ja tunnelmat olivat myös vakioaiheita, joista lapset ja vähän vanhemmatkin presidenttiparilta kysyivät.

Huomiota Lennu sai muun muassa ottaessaan presidenttiparin kanssa vastaan jouluterveydyksiä. Ruokakorit saivat muonalle person hurmurin innostumaan ja presidentin kanslia säännöllisesti kertoi muun muassa siitä, kuinka presidenttiparille luovutettu jouluhauki on pitänyt ottaa turvaan Lennun hampailta.

Presidenttiparia tavanneet halusivatkin usein muistaa erikseen Lennua erikseen tälle tarkoitetuin lahjoin. Lennu sai vuosien varrella lahjaksi muun muassa vegaanisen puristeluun ja lepopedin.

Erityistä kansainvälistä julkisuutta Lennu sai hymyiltyään leveästi isäntänsä sylissä. Tilanteesta otettu kuva levisi laajalti ja Lennu esiteltiinkin lopulta jopa yhdysvaltalaisessa The Tonight Show -ohjelmassa asti.

Siirtyi pois julkisuudesta rodunjalostuksen vuoksi

Sittemmin Lennun edustustehtävät julkisuudessa vähenivät merkittävästi eikä se esiintynyt julkisuudessa laajemmin useaan vuoteen. Sauli Niinistö kertoi Ylelle, että esiintymisiä päätettiin vähentää Lennun rotuun liittyvien terveysriskien vuoksi.

Bostoninterrierin kaltaisilla tylppäkuonoisilla koirilla on rodunjalostuksen vuoksi kohonnut riski erinäisiin terveysriskeihin. Presidenttipari oli tullut tietoiseksi rodun ongelmista sen hankinnan jälkeen ja päätti sittemmin pitää koiraa enemmän kotioloissa julkisuuden sijaan.

0:36
Presidentti on nähty usein lenkittämästä Lennu-koiraa.

1:04
Lennu oli myös läsnä presidentin Aaro-pojasta julkaistussa ensimmäisessä julkisessa kuvassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja