Mainos

"Potkut sairausloman jälkeen" – Syrjintäepäilyt työpaikoilla lisääntyneet

Jyväskyläläinen Mika Nousiainen on yksi monista suomalaisista, joka on riitauttanut työsuhteensa irtisanomisen. Taustalla ovat Nousiaisen kokemat terveysongelmat.

Jyväskyläläinen Mika Nousiainen ehti työskennellä vain muutaman viikon uudella työpaikallaan Helsingissä, kun oireet alkoivat.

– Alkoi tulla yskää, jatkuvaa yskää, ääni rupesi häviämään, punaisia läikkiä iholle, pientä kuumeilua ja väsymystä. Oireet pahenivat, mitä pidempään siellä työpaikalla olin, Mika Nousiainen kertaa parin vuoden takaisia tapahtumia.

Nousiaisella oli etätyösopimus työnantajansa Automatia Pankkiautomaatit Oy:n kanssa, ja lääkärin kehotuksesta etätyötä lisättiin.

– Aika kovan työn sai tehdä ja aika monta kertaa käydä lääkärissä, että niihin oireisiin ja sairauteen uskottiin vakavasti.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastuksesta ilmenee, että ”työpaikalla on ollut sisäilmaan liittyviä ongelmia, joita työnantaja on selvittänyt tutkimusten avulla ja tehnyt toimenpiteitä ongelman poistamiseksi”.

Tarkastuskertomuksen mukaan Työterveyslaitoksen sisäilmakyselyssä suositellaan työtiloissa tehtävää rakennusteknistä katselmusta mahdollisen sisäilmaongelman selvittämiseksi. Työnantaja onkin tilannut työpaikalle muun muassa mikrobitutkimuksen, ja aluehallintoviraston mukaan työnantaja on ryhtynyt toimenpiteisiin asian selvittämiseksi ja korjaamiseksi.

Potkut sairausloman jälkeen

Nousiaisen yllätykseksi hänen etätyösopimuksensa irtisanottiin viime vuonna ja hänen palattuaan sairauslomalta koko työsuhde irtisanottiin puoli vuotta sitten. Automatia Pankkiautomaatit Oy:sta ei haluttu kommentoida asiaa MTV Uutisille millään tavalla.

Aluehallintoviraston tarkastuskertomuksessa työantaja sen sijaan toteaa, että ”etätyösopimus on irtisanottu etätyösopimuksen ehtojen mukaisesti”.

– Työnantajan näkemyksen mukaan työntekijän sairastumisen ei voitu todeta johtuvan työnantajan toimitiloista tai työnantajan laiminlyönneistä, koska työpaikalla ei todisteellisesti ole sisäilmaongelmia.

Vastineessaan työnantaja myös toteaa, että heillä on ollut painava syy irtisanoa työntekijä pysyvän työkyvyttömyyden takia kyseiseen tehtävään.

Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan työnantaja ei ole esittänyt riittävän asianmukaista selvitystä työsuhteen päättämisestä.

– Katson, ettei työnantaja ole yhdenvertaisuuslain 17§:n edellyttämällä tavalla osoittanut, että syrjinnän kieltoa ei ole rikottu. Näin ollen katson käytössä olevien tietojen perusteella, että työnantaja on menettelyllään toiminut syrjintäkiellon vastaisesti, tarkastuskertomuksessa todetaan.

Nousiainen on jättänyt asiassa haastehakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen.

– Haluan selvittää asian loppuun asti.

Nousiaisen oltua nyt puoli vuotta työympyröistä pois, olo on palautunut entiselleen.

– Tällä hetkellä terveys on erittäin hyvä. Verrattuna siihen, mitä se oli viime keväänä, kuin söin viittä eri lääkettä.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.