Potilasjärjestöt: Lääkkeiden maksukatto perhekohtaiseksi

Järjestöjen mielestä nykyinen korvausjärjestelmä kohtelee potilasryhmiä epätasa-arvoisesti eikä se vastaa Käypä hoito -suositusten linjauksia.

Kolme suurta potilasjärjestöä vaatii suuria uudistuksia lääkekorvausjärjestelmään. Järjestöjen mielestä korvaukset eivät saisi olla tuotekohtaisia, vaan kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon maksuille ja lääkekustannuksille olisi asetettava perhekohtainen vuotuinen maksukatto.

Sydänliitto, Diabetesliito ja Aivohalvaus- ja dysfasialiitto pohtivat nykyjärjestelmän epäkohtia Helsingin Terveysmessujen yhteydessä järjestetyssä lääkekorvausseminaarissa. Järjestöjen mielestä nykyinen korvausjärjestelmä kohtelee potilasryhmiä epätasa-arvoisesti eikä se vastaa Käypä hoito -suositusten linjauksia. Sairausvakuutuslaki ei tunne myöskään yhä tärkeämmäksi osoitettua ennalta ehkäisevää hoitoa.

Pihtaaminen lääkekuluissa lisää muita kustannuksia

Pelkästään säästösyistä tehdyt järjestelmän paikkausyritykset ovat olleet huolestuttavia, eivätkä ne ainakaan paranna potilaan ennustetta, katsoo ylilääkäri Hannu Vanhanen Sydänliitosta. Hän kehottaakin selvittämään myös säästöjen seurauksia. Lisääntyykö esimerkiksi kallis sairaalahoito, jos lääkehoidossa pihistellään.

Terveydenhuollon professori Risto Tuominen Turun yliopistosta on laskenut, että hyvin suunnitellulla lääkehoidolla voidaan vähentää muita sairaanhoidon kustannuksia. Moni aiemmin leikkaushoitoa vaatinut sairaus kyetään nykyisin hoitamaan tehokkaasti lääkkeillä. Myös psykiatrisen sairaalahoidon supistaminen on ollut mahdollista juuri uusien psyykenlääkkeiden ansiosta.

Säästöä ennaltaehkäisevällä hoidolla

Kelan ja lääkkeiden hintalautakunnan korvausratkaisut vaikeuttavat professori Tero Kankaan mukaan huomattavasti esimerkiksi diabeetikkojen kokonaisvaltaista hoitoa, vaikka juuri tällaisella hoidolla voitaisiin estää todella kalliiksi tulevia liitännäissairauksia. Korvausrajat on nostettu niin korkeiksi, että valtaosalla potilaista komplikaatiot ehtivät jo kehittyä, ennen kuin potilas saa korvattuja lääkkeitä.

Kyse ei ole pienistä rahoista, sillä Kangas on laskenut, että diabeteksesta aiheutuvat terveydenhuollon lisäkustannukset nousevat 1,8 miljardiin euroon vuonna 2010. Ylivoimaisesti suurin osa niistä aiheutuu juuri diabetekseen liittyvistä lisäsairauksista.

Suurimmat säästöt terveydenhuollossa saataisiin, jos diabeetikoiden verensokeri, verenpaine, veren rasva-arvot ja veren lisääntynyt hyytymistaipumus hoidettaisiin mahdollisimman hyvin ennen lisäsairauksien puhkeamista.

Dosentti Risto O. Roine Aivohalvaus- ja dysfasialiitosta vaatii erityiskorvattavia lääkkeitä myös aivoverenkiertohäiriön ehkäisyyn tarkoitetuille lääkkeille. AVH-potilaat hyötyvät tutkimusten mukaan vähintään yhtä paljon ehkäisevästä lääkehoidosta kuin muutkin valtimopotilaat. Tämä sairaus on kallein valtimotautimme, joten Roine pitää tämän eriarvoisuuden korjaamista hyvin perusteltuna.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat