Potilaita pikkulinnuista joutseniin - Varsovan lintusairaalassa pelastetaan loukkaantuneita lintuja

Puolassa Varsovan eläintarhan yhteydessä toimii lintusairaala, jossa pelastetaan loukkaantuneita lintuja. Alun perin sairaalan tarkoitus oli auttaa noin 2000 lintua vuodessa, mutta viime vuonna sairaalassa sai hoitoa jo 6000 lintua. Onnistuneen hoidon jälkeen linnut vapautetaan takaisin luontoon.

Siipensä loukannut haukka saa hoitoa Varsovan lintusairaalassa. Asiakkaita on tässä sairaalassa riittänyt pikkulinnuista aina joutseniin ja haikaroihin.

– Sairaalaan tuodut linnut saavat toisen tilaisuuden. Ne ansaitsevat sen, kun ovat joutuneet ihmisen, auton, sähköpylvään tai jonkin muun vammauttamiksi, kertoo lintusairaalan johtaja Agnieszka Czujkowska.

Voimalinjat, ongenkoukut ja ihminen vammauttavat lintuja

Sairaala on auki ympäri vuorokauden ja potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Linnuille aiheuttavat vammoja esimerkiksi voimalinjoihin törmääminen ja ongenkoukkujen nieleminen. Erityisesti pulut ja varikset joutuvat myös ihmisten kiukun kohteiksi.

– Tarkastamme, ovatko ne lihavia vai laihoja, mikä niiden kunto on, onko niillä näkyviä vammoja, tarvitsevatko ne ensiapua vai voivatko odottaa muutaman tunnin vai pitääkö leikata heti, kuvailee Czujkowska.

Toipuneet linnut palautetaan luontoon

Hoidon jälkeen linnut jäävät sairaalan tarhaan toipumaan. Niitä ruokitaan ja vammojen parantumista seurataan. Tavoitteena on palauttaa linnut takaisin luontoon, kun ne ovat täysin toipuneet.

– Tavoite on vapauttaa linnut takaisin luontoon. Jotta se onnistuisi, niitä on pidettävä oikeassa ympäristössä. Pitää luoda olosuhteet, joissa linnut tuntevat olonsa turvalliseksi, jotta ne toipuvat täysin. Haavojen pitää antaa parantua kunnolla ja lintuja pitää valmistella vapauttamiseen. Tämä ei ole mitenkään helppoa, selittää Varsovan eläintarhan johtaja Andrzej Kruszewicz.

Jos lintu ei enää selviäisi luonnossa, se jää eläintarhan tai yksityisen lintutarhan asukkaaksi.

  

Lue myös:

    Uusimmat