Mainos

Postinsa menettäneen Lapin kylän tilanne yhä auki – suomalaiset tukeneet jo yli 11 000 postikortilla

Pieni Sevettijärven kylä Itä-Lapissa on saanut suomalaisilta laajan tuen menetettyään postinsa. Facebookissa levinnyt kampanja on saanut jo yli 11 000 suomalaista lähettämään postikortin kyläkoululle. Huolet eivät kuitenkaan ole ohi.

Lähetä postikortti Sevettijärvelle -kampanja on pyrkinyt tuomaan postipalvelut takaisin kylälle niiden lakattua elokuussa 2015. Helmikuussa alkanut kampanja poiki viikossa yli 4000 postikorttia kyläkoululle, nyt niitä on kertynyt jo yli 11 000.

– Kortteja tulee edelleen muutama viikossa, kertoo Sevettijärven koulun rehtori Johanna Nieminen.

Niistä tehtiin taidetta ja kesällä pidettiin näyttely. Jossain vaiheessa saatetaan pitää huutokauppakin.

Suursuosio on ollut iso yllätys.

– Oli aika hurjaa, kun hain niitä talvella postista ja olin ajatellut, että ei niitä enää varmaan kovin monta tule, mutta tulikin sellainen lasti, että kaksi kertaa piti pulkalla hakea, Nieminen muistelee.

Lähin posti 120 kilometrin päässä

Posti kylältä loppui, kun paikallinen yrittäjä lopetti kahvilansa ja samalla Postin asiamiespalvelut. Lähin toimipiste on nyt Inarissa 120 kilometrin päässä ja läheisen Näätämön kylän asukkailla peräti 150 kilometrin päässä.

Posti on kulkenut Sevettijärvelle sittemin ensin Gold Linen linja-autossa ja nykyään Postin omassa jakeluautossa.

Nieminen kertoo, että ongelmana on se, ettei Posti ole oikein tiedottanut tilanteesta. Niinpä kyläläisten keskuudessa vallitsee epätietoisuutta siitä, mistä ja milloin kukin postinsa saa. Jakeluauton aikataulut vaihtelevat hyvin paljon.

Huoli bussiyhteyksistä

Kirjeet ja lehdet jäävät laatikkoon, mutta pakettien kanssa voi olla ongelmia.

– Olen tehnyt valtakirjan, joten minulle postinkuljettaja tuo paketit perille asti. Jos valtakirjaa ei ole, ihmiset joutuvat varmaankin arvaamaan, milloin auto on perillä. Vaihtelee tosi paljon, miten auto kulkee, Nieminen kertoo.

Niemisen mukaan osalla kyläläisistä on myös puhelinnumero jakeluautoon, mutta tieto ei ehkä ole levinnyt kaikille.

Nyt kyläläisillä on huoli myös linja-autoliikenteen jatkumisesta jakelun siirryttyä linja-autolta Postin omalle autolle. Kylälle kulkee yksi yhteys suuntaansa päivässä. Nyt moni pelkää yhteyksien loppumista.

Kylällä olisi yrittäjiä jatkamaan Postin asiamiespalveluja, mutta Niemisen mukaan korvaus on niin pieni, ettei se ole yrittäjälle kannattavaa. Kyläläisten haaveissa on ollut myös pakettiautomaatti, mutta tähän taas Posti ei ole ollut myöntyväinen.

Posti: Parempia ratkaisuja etsitään

Postin toimipisteverkostosta vastaavalta Anna Lehtoselta riittää ymmärrystä sevettijärveläisille, mutta tilanne on haastava. Hän huomauttaa, että Posti maksaa kaikille asiamiespalveluja järjestäville yhtäläiset korvaukset.

– Sevettijärven ymmärrän, koska postitoiminta on siellä äärimmäisen pientä. Eihän siitä silloin kauheasti kerry, mutta meillä on yhtäläiset korvaukset kaikille, eikä siitä pysty tekemään poikkeuksia, hän sanoo.

Pakettiautomaatin pystyttäminen taas ei olisi taloudellisesti kannattavaa.

– Sijoitamme pakettiautomaatteja supermarket-luokan pisteisiin, jotka ovat vilkkaita. Edellyttää paljon tapahtumia, jotta pakettiautomatti on kannattava.

Lehtosen mukaan parempia ratkaisuja haja-asutusalueille yritetään kehittää kaiken aikaa. Uusin keksintö on noutomerkkipalvelu, jossa paketteja lähetetään verkosta saatavalla Helposti-koodilla.

Lehtonen ei osaa kommentoida tarkemmin tiedotusta Sevettijärven kyläläisille, mutta lupaa viedä eteenpäin viestiä siitä, että kyläläisten keskuudessa on ollut palveluista epäselvyyttä.

Postipalvelut ovat saaneet kritiikkiä aiemmin muun muassa yrittäjiltä.

2:12

2:10

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.