Mainos

Jaalalaiset taistelevat ainoan automaattinsa puolesta – käteisen puute uhkaa kylän tapahtumia

Jaalan asukkaat älähtivät, kun Otto-automaatteja ylläpitävä Automatia Pankkiautomaatit Oy ilmoitti helmikuussa sulkevansa kylän ainoan pankkiautomaatin.

Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistys keräsi alun perin huhtikuussa suljettavaksi ilmoitetun pankkiautomaatin puolesta adressin ja automaatille saatiin neuvoteltua lisäaikaa elokuuhun saakka.

MLL:n Jaalan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Maisa Mankki kertoo, että taistoon automaatin puolesta tartuttiin, sillä ilmoitus sen lopettamisesta tuli kyläläisille liian lyhyellä varoitusajalla.

– Saimme kuulla asiasta vahingossa helmikuun lopussa ja aikaa toimia oli vähän.

– Ymmärsimme, että automaattia ei välttämättä adressilla pelasteta, mutta tapa, jolla Automatia tämän asian meinasi hoitaa oli aika tyrmistyttävä lapsiperheille, ikäihmisille ja monelle muullekin, jotka eivät liiku täältä päivittäin hoitamassa asioita.

"Ei tämä mikään takapajula ole"

Kirpputoritapahtuman yhteydessä kerättyyn adressiin saatiin yhteensä 470 nimeä. Määrä kuulostaa pieneltä, mutta Mankki pitää lukua hyvänä saavutuksena 1900 asukkaan kylälle.

Adressi toimitettiin Automatia Pankkiautomaatit Oy:n pääkonttoriin Helsinkiin MLL:n Jaalan paikallisyhdistyksen edustajien ja Kouvolan kaupungin palvelupäällikkö Anne Erikssonin toimesta. 

Ryhmä sai samalla sovittua muutaman kuukauden jatkoajasta. Yhtiö myöntyi venyttämään pankkiautomaatin sulkemista elokuun loppuun saakka.

Mankki kertoo, että yhtiö ymmärsi kyläläisten huolen ja myönsi tiedottaneensa automaatin sulkemisesta puutteellisesti.

– Kyllä he myönsivät, että tämä on se alue, missä heillä on parantamisen varaa. Näin lyhyellä varoitusajalla ei voi kylän ainokaista pankkiautomaattia viedä.

– Ihmiset kyllä oppivat uutta, kun he saavat siihen mahdollisuuksia ja aikaa sopeutua. Ei tämä siinä mielessä mikään takapajula ole.

Päätös uhkaa kylätoimintaa 

Jaalan pankkiautomaatti voitaisiin säilyttää, jos kyläläiset saisivat kerättyä 12 000 euroa joka vuosi. Summalla katettaisiin Automatialle tappiollisen automaatin ylläpidosta koituvat kulut. 

Yhtiöstä on kerrottu, että automaattia ei kannata ylläpitää, jos käyntikertoja on alle 8 000 kuukaudessa. Jaalan automaatilla on kuukausittaisia käyttökertoja alle puolet vaaditusta.

Mankki ei usko, että automaatti saataisiin pelastettua. Lisäaika kuitenkin helpottaa totuttelua elämään ilman käteistä.

Automaatin katoaminen tulee Mankin mukaan vaikuttamaan moneen asiaan.

– Tosiasia on, että näissä yhteisöissä lapset keräävät leirikoulurahoja ja urheiluseurat järjestävät sukkamyyntiä. On mukavia kesätapahtumia, kesätoreja ja muuta pientä toimintaa, jonka tämä päätös nyt uhkaa tappaa, Mankki kertoo.

Kouvolan kaupungin ikäihmisten lautakuntaan kuuluva Mankki on huolissaan myös siitä, miten päätös otetaan vastaan kylän vanhusten keskuudessa. 

– Jos he nostavat koko eläkkeensä nyt kotiin tyynyn alle, sekin on aika iso turvallisuusriski, hän pohtii.

Elokuun jälkeen Jaalasta on yli 20 kilometrin matka lähimmälle käteisautomaatille.

– Jos asuu kaupungissa, eikä liiku sen ulkopuolella niin voi olla ehkä vaikea ymmärtää, kuinka suuri merkitys automaatilla on kylän asukkaille, Mankki linjaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.