Koronarokotteen teho influenssapistosta selvästi parempi, Suomen rokotepomo vaikuttunut: "Näyttää suojaavan riskiryhmäläisiä ja myös vakavimmilta taudeilta"

Suomalaisen rokotetutkimuskeskuksen johtaja on vaikuttunut lääkeyhtiö Modernan kehittelemästä koronavirusrokotteesta.

Lääkeyhtiö Pfizer ja saksalainen BioNTech kertoivat vastikään kehittelevänsä koronavirusrokotetta, jonka teho virusta vastaan olisi jopa yli 90 prosenttia. Eilen lääkeyhtiö Moderna pani paremmaksi, ja ilmoitti valmistelevansa rokotetta, jonka teho olisi vielä tätäkin parempi.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet arvioi viime päivien uutisia koronarokotteiden kehitystyöstä MTV Uutiset Liven lähetyksessä tiistaina. Hän on vaikuttunut Modernan ilmoituksesta.

– Ihan loistavia uutisia.

Rämetin mukaan Modernan ilmoittama teho rokotteelle kuulostaa hyvin lupaavalta. Yhtiön lupailema teho on jopa 94,5 prosenttia.

– Se on erittäin hyvä. Se on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi kausi-influenssarokotteen teho keskimäärin.

Myös Modernan ilmoittamat tiedot rokotetutkimuksesta saavat suomalaisasiantuntijan vakuuttuneeksi. 

– Tässä oli monta hyvää uutista; Laaja testiryhmä, hieno teho. Tutkimuksessa oli mukana merkittävä määrä myös yli 65-vuotiaita, jotka ovat riskissä vaikeaan tautiin. 7000 yli 65-vuotiasta ja yli 5000 riskiryhmään kuuluvaa. Suojateho on selvästi hyvä myös näissä tapauksissa.

– Tässä on vielä yksi hieno huomio. Tutkimuksessa oli 11 vakavaa tautitapausta, joista yksikään ei tullut rokotetuille. Näyttää siis, että se suojaa lievältä, mutta myös vakavammilta taudilta.

Rämet kuitenkin toteaa, että vaikka Moderna on ilmoittanut rokotteensa tehon suuremmaksi kuin Pfizer, käytännössä molemmat lukemat menevät satunnaisvaihtelun sisälle. 

– Ei tässä kohti voi mennä sanomaan, että Modernan rokote on parempi. Voidaan kuitenkin sanoa, että sangen saman tyyppiset rokotteet antavat molemmat hyvän suojatehon.

Rokotteet toimivat uudella tekniikalla

Modernan sekä Pfizerin ja BioNTechin kehittämät rokotteet ovat niin sanottuja mRNA-rokotteita. Rämetin mukaan molemmat rokotteet ovat osa läpimurtotutkimusta, sillä kyse on ensimmäisistä tällä periaatteella toimivista rokotteista, joiden tehosta on näyttöä. – Niiden ideana on, että viruksen tai viruksen kappaleiden sijasta elimistöön laitetaan geneettistä koodia, minkä seurauksena oma elimistömme tuottaa viruksen osaa, Tämä on uusi menetelmä, Rämet selittää eroja perinteisemmillä tekniikoilla toimiviin rokotteisiin.

Rämetin mukaan sekä Modernan että Pfizerin tutkimukset näyttäisivät tulosten perusteella viittaavan siihen, ettei yhtiöiden kehittelemillä uudentyyppisillä rokotteilla ole merkittäviä, vakavia haittavaikutuksia.

– Tutkimuksissa on ollut yhteensä 70 000 osallistujaa, eikä vakavia haittavaikutuksia ole raportoitu. Näyttää myös haittavaikutusten suhteen todella lupaavalta.

– Se ei tarkoita, etteikö sellaisia voisi tulla esiin, mutta ainakin se olisi harvinainen haittavaikutus.

Pfizerin ja Modernan rokotteiden lisäksi kehitteillä on runsaasti perinteisemmällä menetelmällä toimivia rokotteita, kuten AstraZenecan kehittelemä rokote sekä Venäjällä kehitelty Sputnik-rokote.

Lue myös:

    Uusimmat