Mainos

Portugaliin julistettiin kansallinen katastrofitila

Portugalin hallituksen asettama kansallinen katastrofitila mahdollistaa EU:n tuen jo yli viikkoja metsäpaloista kärsivälle maalle. Paloissa on menehtynyt tähän mennessä jo yhdeksän ihmistä.

Metsäpalojen riivaaman Portugalin hallitus julisti eilen kansallisen katastrofitilan. Hallitus päätti katastrofitilasta hätäkokouksessa, ja asiasta kertoi pääministeri Jose Manuel Durao Barroso. Kansallinen katastrofitila mahdollistaa Portugalille EU:n tuen, jonka turvin maa pystyy korvaamaan metsä- ja maastopalojen aiheuttamia vahinkoja.

Jo yli viikon ajan Portugalia koetelleissa metsäpaloissa on tähän mennessä saanut surmansa yhdeksän ihmistä ja kymmenkunta on loukkaantunut. Liekit ovat polttaneet maan tasalle yli 15 000 hehtaaria metsää ja pensasmaastoa. Kymmeniä koteja, tehtaita, maanteitä ja rautateitä on jäänyt tulen alle erityisesti Portugalin keskiosassa, Castelo Brancon alueella.

Jo sunnuntai-iltaan mennessä palot olivat levinneet maan 18 maakunnasta 15:een. Pääministeri Jose Manuel Durao Barroso torjui portugalilaisten viime päivinä hallitukseen kohdistaman arvostelun, jonka mukaan se ei ole tehnyt riittävästi metsäpalojen sammuttamiseksi.

- Meillä on enemmän miehiä ja palontorjuntakalustoa maastossa kuin yhdessäkään aikaisemmassa palossa, Barroso totesi tiedotusvälineille.

Muun muassa Italiasta, Espanjasta ja Marokosta on lähetetty lentokoneita sammuttamaan paloja. Lisäksi tulen leviämistä vastaan taistelee lähes 3000 palomiestä ja 400 sotilasta.

Lämpöaalto koettelee muuallakin

Suuri osa Euroopasta on kärsinyt alhaisista sademääristä ja kärventävistä helteistä viime viikkojen aikana. Espanjassa ainakin seitsemän ihmistä on saanut surmansa metsäpaloissa, ja viikonloppuna lähes 2000 ihmistä evakuoitiin kodeistaan uhkaavien liekkien tieltä Extremaduran alueella Portugalin rajan tuntumassa.

Lämpöaalto koettelee Euroopan lisäksi myös Pohjois-Amerikkaa. Kanadassa lähes 11 000 ihmistä evakuoitiin eilen kodeistaan Brittiläisessä Columbiassa ja Albertassa jo liki 40 000 hehtaaria metsää polttaneiden palojen alta.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.