Pörssisähkön hinta moninkertaistuu mutta on yhä edullista

Sähkön hintapiikit voi vähentää verotuksessa – mitä muuta kannattaa muistaa? 9:22
Sähkön hintapiikit voi vähentää verotuksessa – mitä muuta kannattaa muistaa?

Pörssisähkön hinta ei painu enää huomenna tiistaina miinuksen puolelle. 

Esimerkiksi sunnuntaina vuorokauden arvonlisäverollinen keskihinta oli miinusmerkkinen, ja vielä tänään maanantainakin joinain tunteina oltiin hitusen verran pakkasen puolella.

Verolliset tuntihinnat käyvät ilmi muun muassa Pörssisähköä.fi-sivustolta, joka käyttää lähteenään sähköpörssi Nord Poolin dataa. 

Kuluttajat maksavat pörssisähköstä arvonlisäveron lisäksi sähköyhtiön marginaalin. Lisäksi kuluttajat maksavat sähkönsiirrosta.

Tiistaina pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta on 2,9 senttiä kilowattitunnilta. 

Halvimmat hinnat ovat aamuyön tunteina. 

Varhain tiistaiaamuna neljästä viiteen pörssisähkön hinta on 0,7 senttiä kilowattitunnilta

Huhtikuussa hinta laski

Pörssisähkön keskimääräinen hinta oli huhtikuussa maaliskuuta alemmalla tasolla. 

Energiateollisuus ry:n sähkötilaston mukaan sähkön arvonlisäveroton hinta sähköpörssissä oli noin sentin halvempi kuin maaliskuussa. 

Arvonlisäveroton keskihinta oli huhtikuussa 4,89 senttiä kilowattitunnilta.

Huhtikuun sähkönkulutus nousi viisi prosenttia viime vuoden huhtikuusta. Lakot ja tuotannon seisokit vähensivät teollisuuden sähkön kulutusta, mutta muu kulutus kasvoi selkeästi. Muussa kulutuksessa on mukana kotitalouksien kulutus.

Energiateollisuuden mukaan sähkön kohtuullinen keskihinta kannusti käyttämään sähkökattiloita lämmöntuotannossa ja kylmä huhtikuu kasvatti lämmöntarvetta myös kotitalouksissa.

Ydinvoiman osuus pienempi

Olkiluodon ydinvoimalan vuosihuollot vähensivät ydinvoiman tuotantoa huhtikuussa. Ydinvoiman osuus sähkön tuotannosta oli huhtikuussa 29 prosenttia, kun vuotta aiemmin 45 prosenttia sähköstä tuotettiin ydinvoimalla.

Osa sähkön kasvaneesta kysynnästä katettiin tuulivoimalla ja vesivoimalla, osa tuonnilla. Tuulivoiman kapasiteetti on kasvanut edellisestä vuodesta, ja tuuliolosuhteet olivat huhtikuussa sähkön tuotannolle hyvät.

Lue myös:

    Uusimmat