Pörssisähkön hinta kaksinkertaistuu tänään – näin Fingrid arvioi riittävyyttä

Fingrid: Sähkön hinta laskee ensi keväänä - kuluva vuosi mittaushistorian kallein 2:21
Fingrid arvioi, että sähkön hinta todennäköisesti kääntyy laskuun ensi keväänä.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan kireä pakkassää nosti Suomen sähkönkulutuksen tiistain ja keskiviikon aikana kuluvan talven ennätystasolle. Sähkön käyttö nousi Fingridin mukaan korkeimmillaan yli 14 500 megawattiin.

Korkea kulutus ei ole kuitenkaan aiheuttanut ongelmia, sillä Fingridin mukaan sähkön tuotantolaitokset ovat olleet hyvin käytössä ja siirtoyhteydet ovat toimineet ilman sähkön riittävyyteen merkittävällä tavalla vaikuttavia häiriöitä.

– Sähköjärjestelmä toimii normaalisti, ja sähkötehon riittävyys näyttää tällä hetkellä hyvältä, johtaja Tuomas Rauhala sanoi keskiviikkona julkaistussa Fingridin tiedotteessa.

Fingrid arvioi, että korkeita kulutuslukuja nähdään loppuviikon ajan, jos pakkanen jatkuu kireänä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen säässä ei ole tapahtumassa lähipäivinä suurta muutosta. Laitokselta arvioitiin keskiviikkona STT:lle, että pakkaset saattavat alkaa hellittää sunnuntain tietämillä.

Pörssisähkö torstaina kalliimpaa

Suomessa pörssisähkön keskimääräinen tuntihinta on torstaina yli kaksinkertainen keskiviikkoon nähden.

Keskimääräinen verollinen tuntihinta on torstaina noin 28 senttiä kilowattitunnilta. Keskiviikkona pörssisähkön keskimääräinen tuntihinta oli reilut 12 senttiä.

Kalleinta pörssisähkö on torstaina aamulla kello kahdeksasta yhdeksään, jolloin tuntihinta on noin 47 senttiä. Halvin tuntihinta on puolestaan heti vuorokauden vaihtuessa keskiyöstä kello yhteen. Tuolloin pörssisähkö maksaa reilut 7 senttiä kilowattitunnilta.

Hinnat käyvät ilmi Pörssisähköä.fi-sivustolta, joka käyttää lähteenään sähköpörssi Nord Poolin dataa.

Sivuston mukaan pörssisähkön keskimääräiset tuntihinnat ovat pidemmällä tarkastelujaksolla huomattavasti torstain hintoja pienempiä.

Esimerkiksi edellisten 12 kuukauden keskihinta on 7 senttiä kilowattitunnilta. Keskihinta edellisiltä 30 päivältä on vajaat 10 senttiä, ja seitsemän päivän keskihinta on reilut 11 senttiä kilowattitunnilta.

Lue myös:

    Uusimmat