Sähkön hinta taas voimakkaassa nousussa

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus? 1:02
Katso myös: Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus? MTV:n Viiden jälkeen -ohjemassa kuultiin tietoa sopimusten sisällöstä

Sähkön hinta on jälleen voimakkaassa nousussa.

Sahko-tk-sivuston mukaan pörssisähkön arvonlisäveroton hinta kohoaa huomenna tiistaina kello 20 lähes 75 senttiin kilowattitunnilta. Tätä korkeammalla hinta oli 8. tätä kuuta, jolloin hinta kävi vajaassa 83 sentissa.

Tänään illalla pörssisähkön hinta nousee runsaaseen 62 senttiin kilowattitunnilta. Seitsemän viime päivän keskihinta on lähes 29 senttiä.

Pörssissä käydään kauppaa seuraavan päivän toimituksista, joten hinnat ovat tiedossa etukäteen. Pörssissä hinta määräytyy kalleimman käytössä olevan tuotantotavan mukaan.

Sähkön kuluttajahinnat ovat monimutkainen kokonaisuus, sillä kuluttajahinta muodostuu sähkön pörssihinnasta, arvonlisäverosta, sähköverosta, siirtohinnasta sekä sähköyhtiön marginaalista.

Lisäksi kuluttajahintaan vaikuttaa se, perustuuko sopimus pelkästään pörssisähkön hintaan, vai onko se määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sekä siitä, että onko kyse päästöttömästi tai uusiutuvilla energialähteillä tuotetusta sähköstä.

Arvonlisäverollisena korkein tiistain hinta on noin 93 senttiä kilowattitunnilta. Parin viikon takainen huippu oli 103 senttiä. 

Sähkö on myös ensi yönä poikkeuksellisen kallista, sillä hinta on alimmillaan vajaat 16 senttiä aamuyöllä. Tavallisesti yösähkön hinta on muutamia senttejä tai jopa alle sentin.

Venäjän hyökkäys nostaa sähkön hintaa

Sähkön hintaa nostaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Venäjä on supistanut kaasutoimituksia Keski-Eurooppaan, mikä on nostanut maakaasun hintaa jyrkästi. Erityisesti Saksassa kaasua käytetään paljon sähköntuotannossa.

Pohjoismaissa sähkön hintaan vaikuttaa myös se, että Norjan ja Ruotsin vesialtaat ovat poikkeuksellisen alhaalla, mikä rajoittaa sähkön tuotantoa.

Pidetään mahdollisena, että tulevana talvena Suomessa syntyy sähköpulaa. Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin odotetaan käynnistyvän joulukuussa, mikä helpottaisi tilannetta.


Lue myös:

    Uusimmat