Pörssisähkön hinta nousi rajusti, syynä tyyni sää ja Loviisan voimalan huoltoseisokki

Pörssisähkön hinta on noussut tänään rajusti tyynen sään ja Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikön eilen alkaneen vuosihuollon takia.

Pörssisähkön spot-hintaa seuraavan sahko.tk-nettisivun mukaan hinta nousi aamuyhdeksältä peräti 106,78 senttiin kilowattitunnilta, kun se vuorokautta aiemmin oli vain 0,33 senttiä kilowattitunnilta.

Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaavan johtajan Pekka Salomaan mukaan hinnan nousua selittää ennen muuta tuulivoiman tuotannon väheneminen sään tyyntymisen takia. Tänään aamupäivällä tuulivoimaa tuotettiin vain vajaan 200 megawatin teholla, kun eilen aamupäivällä vastaava luku oli noin 3  000 megawattia.

Loviisan kakkosyksikön vuosihuolto vähensi Suomen sähkötuotantoa samaan aikaan noin 500 megawatilla.

Harkintaa sähkön käyttöön

Salomaa kehottaa suureen harkitsevuuteen sähkön käytössä tämänkaltaisten hintapiikkien aikana etenkin niitä, joilla on spottihintainen sähkösopimus. Esimerkiksi sähkösaunan lämmittäminen voi kiukaasta riippuen maksaa jopa yli kymmenen euroa, jos sähkön hinta on yli euron kilowattitunnilta.

Pyykinpesukoneenkin käyttökerta voi koneesta ja pesuohjelmasta riippuen maksaa parisen euroa.

– Kannattaa miettiä, mitä tänään tekee, Salomaa sanoo STT:lle.

Suomen heikentyneen sähköntuotannon vuoksi sähkön tuonti Ruotsista lisääntyi Salomaan mukaan aamulla lähes 2  400 megawattiin. Sähköä tuotiin Ruotsista lähes täydellä kapasiteetilla.

– Se on suurelta osin korvannut tuulivoiman vähentymistä, Salomaa sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja