Mainos

Pörröisiä vieraita! Sympaattiset aasit Carmen ja Ville ilahduttivat palvelutalossa – hurmasivat vanhukset heti: "Ihania ja söpöjä"

0:15

Aasit Carmen ja Ville vierailivat hiljattain Vihdin Nummelassa sijaitsevassa Kaarikeskuksen Kaarikallion palvelutalossa. Vanhukset innostuivat aasien seurasta heti. "Aaseilla on sellainen ominaisuus, että ne saavat ihmiset hymyilemään", kertoo aasien omistaja Annina Kylmä.

Anniina Kylmä kertoo MTV Uutisille, että käynti palvelukodissa oli aaseille alun perin koulutusta varten. Se tehtiin hyväntekeväisyyskäyntinä; Ei ollut edes etukäteen varmaa, suostuisivatko aasit tulemaan sisätiloihin. 

– Aasit on tuotu Tanskasta parisen vuotta sitten. Meillä ne eivät olleet käyneet aiemmin sisätiloissa. Vierailu meni kuitenkin todella hyvin ja aasit herättivät runsaasti ihasteluja, Kylmä kertoo. 

Millaisia persoonia Carmen ja Ville ovat?

Kylmä kuvailee aaseja persoonallisiksi. 

– Carmen ja Ville ovat noin shetlanninponin kokoisia ja hyvin ystävällisiä. Samalla ne ovat itsepäisiä ja oppivaisia. Aasien käytös vaihtelee tilanteen mukaan.

–  Aasit jämähtävät paikalleen, jos joku asia pelottaa. Hevonen tai poni pakenee, mutta aaseilla pakenemisviettiä ei samalla tavalla ole. Siksi ne ovat turvallisempia lasten ja vanhusten lähellä kuin hevoset ja ponit. 

Kylmä kertoo aasien olevan fiksuja eläimiä. Ville osaa olla esimerkiksi mustasukkainen. 

– Ville on luonteikkaampi. Jos Carmenia harjataan, Ville tulee turvalla tökkimään, että hänen vuoronsa. Joskus Ville on machomies, mutta välillä se piiloutuu Carmenin pyllyn taakse, Kylmä nauraa. 

Selkeää laumajärjestystä Carmenilla ja Villellä ei Kylmän mukaan ole.

Näin vanhainkodissa reagoitiin aasien vierailuun

Kun aasit saapuivat vierailulle, sekä palvelutalon asukkaiden että työntekijöiden kasvoilla oli hymy.

– Kaikki vanhukset eivät enää niin paljon puhuneet, mutta ne jotka puhuivat, sanoivat aaseista, että ”ovatpa ihania ja söpöjä!” 

Kylmä oli varannut vierailulle porkkanoita, joita vanhukset saivat syöttää aaseille. Aaseja siliteltiin ja niistä pidettiin kovasti. 

Aasien sympattisuus selittyy Kylmän mukaan muutamalla tekijällä. Niiden ulkonäkö on muun muassa mieleenpainuva. 

– Aasin erikoisominaisuuksina ovat niiden isot korvat ja erikoinen karva. Hevosella ja ponilla on pehmeä karva, mutta aasin karkea karva muistuttaa mielestäni eniten poron karvaa, Kylmä kuvaa. 

Palvelutalon työntekijä: Asukkaat odottavat seuraavaa vierailua 

Palvelutalon vastaava sairaanhoitaja Henna Seppälä kuvailee aasien vierailua hyvin samantapaisesti. 

– Asukkaamme olivat erittäin iloisia ja otettuja aasien vierailusta ja odottavat, koska aasit taas tulevat käymään. Myös muualla Kaarikeskuksen yksiköissä asiasta innostuttiin. Lounaspöydässä riitti keskustelua karvaisista vieraistamme, Seppälä kertoo. 

Seppälä kuvailee vanhusten tulleen rohkeasti silittämään aaseja. 

– Eläimet tuovat välitöntä iloa asukkaillemme. Kukaan ei pelännyt aaseja, vaan kaikki halusivat tulla paijaamaan. Carmen ja Ville käyttäytyivät oikein hienosti! Tätä vierailua muistellaan pitkään, Seppälä kuvailee innostuneesti. 

Koska aasit saivat niin positiivisen vastaanoton vanhusten keskellä, niiden omistaja Annina Kylmä aikoo kehittää käynneistä palvelun. Silloin aasit voisi korvausta vastaan kutsua esimerkiksi päiväkotiin tai palvelukotiin vierailulle.

Päiväkotiin Ville ja Carmen ovat jo aiemmin ehtineet – ja ottaneet senkin tilanteen aasimaisen rennosti. 

Video: Sumu Sireeni on aasi, jolla on paljon faneja somessa: 

6:36
​​​​​​​

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja