Sadun miniaasit auttavat kuntoutettavia lapsia – "Ne ovat kuin tehtyjä tähän työhön "

2:41

Välimeren miniaasit kipittivät Satu Valkkaan elämään sattumalta. Hän teki yhteistyötä hattulalaisen Ylitalon tilan kanssa, joka kasvattaa miniaaseja. Alkuperäinen ostaja oli perunut kaupat ja Satu kävi rapsuttelemassa pienokaista. Rakkaus vauvakarvaiseen Rölliin syttyi oitis.

Tarina alkaa jo viime syksyltä, kun Satu Valkas teki täydellisen elämänmuutoksen. Hän muutti perunatilan emännäksi Lopelle avopuolisonsa Joonatan Männistön ja hänen veljensä Juhana Männistön maatilalle. Huhtikuussa hänestä muotoutui myös täysipäiväinen yrittäjä, kun hän jätti päivätyönsä koulupsykologina.

Valkas tarjoaa sosiaalipedagogista hevostoimintaa sekä ajovalmennuspalveluita – ja nyt kuntouttavaa toimintaa myös miniaasiensa kanssa.

Rölli-rakkauden sytyttyä joukkoon liittyi myös hollantilaista alkuperää oleva Samba, joka on tällä hetkellä lainassa Hattulasta. Samba on nyt kaksivuotias, eli vuoden ystäväänsä Rölliä vanhempi.

– Ylitalon Tila on periaatteessa ainoa Välimeren miniaasien kasvattaja Suomessa, ja sielläkin niitä syntyy maltillisesti. Yhteensä miniaaseja on koko maassa noin kymmenkunta, kertaa Valkas.

Karvakaverit kirmaavat alamäkeen kohti pihattoa, joka yhdessä laajan aitauksen kanssa on heidän ympärivuotinen kotinsa. Heinien perässä paikalle hörähtävät myös norjanvuononhevonen Kirppu, ratsuponi Karkki sekä minishetlanninponi Dii.

Kaiken keskellä hyppelehtii riemuissaan parsonrusselinterrieri Snappi. Suloisen sovun tiluksilta löytyy myös aasien ikioma leikkimökki.

– Eläimet saavat itse päättää ovatko sisällä vai ulkona, myös talviaikaan, Satu kertoo.

Sosiaalinen aasi jakaa hyvää

Satu Valkas on psykologi ja koulutettu sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja. Hänen mukaansa miniaasi kuin tehty kuntoutustyöhön ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen:

– Aasit ovat erittäin sosiaalisia ja rauhallisia, ja niillä ei ole niin voimakasta pakoreaktiota kuin hevosilla. Toisin kuin yleisesti luullaan, aasi ei ole itsepäinen, vaan harkitseva: eläin pysähtyy ja miettii onko turvallista edetä. Lisäksi ne ovat pieniä, söpöjä ja kilttejä.

Valkkaan asiakkaat ovat pääasiallisesti koostuneet nuorista ja aikuisista. Tavoitteena on auttaa ihmisiä, jotka ovat syrjäytyneet tai vaarassa syrjäytyä.

Erityisesti Valkasta kiinnostaisi tehdä yhteistyötä neuropsykiatrian asiakkaiden kanssa, muun muassa ADHD:n ja Aspergerin oireyhtymän parissa. Niistä hänellä on jo muutamia hyviä kokemuksia eläinavusteisen kuntoutuksen hyödyllisyydestä.

Maltin Satu näkee opettavan myös asiakkaita: välillä pitää sietää pettymyksiäkin, mutta vastapainoksi saa valtavasti onnistumisia.

– Ei oikeastaan ole niin väliä, minkälaisia haasteita asiakkaalla on tai onko haasteita lainkaan. Tärkeintä on, että he hyötyvät toiminnallisesta kuntoutuksesta, eivät ole allergisia ja pitävät eläimistä. Kaikki saavat täällä hyvää mieltä ja kokemuksia!

Ihastuttava kiertueaasi Rölli

Kaikkien rakastama Rölli toimii myös Männistöjen perunatilan maskottina. Männistön peruna toimittaa herkkujaan useisiin K-ryhmän kauppoihin Uudellamaalla. Hurmaava yksivuotias on tavattu muun muassa Pohjois-Haagan K-Supermarketin pihamaalla.

Välimeren miniaasi

– Sardiniasta ja Sisiliasta kotoisin oleva aasirotu

– Säkäkorkeus yleensä alle 91 senttimetriä, paino vaihtelee sadan kilon molemmin puolin

– Auttoivat Välimeren saariston vuoristossa kantamusten kantamisessa ja myllykivien pyörittämisessä kotioloissa: pienikokoisuus nähtiin etuna

– Tunnettuja hellyttävästä ja rauhoittavasta luonteestaan

– Perusterveitä, voivat elää jopa yli 30-vuotiaiksi

Lähde: www.hevostoimintavalkas.com

– Röllillä kun riittää heinää ja rapsutuksia, hän on onnellinen myös maskottireissuilla, Satu hymyilee.

Kuun lopulla on vielä edessä paikallinen Santamäen elojuhla ja syyskuussa koittaa lasten maatalousnäyttely Mansikki Jokioisilla. Suunnitteilla on vierailut kouluissa ja hoitoloissa.

Avoimin mielin kohti uutta

Satu Valkas mieltää, että aasien kanssa on mahdollista tehdä yllättävän monipuolisesti asioita. Häntä kutkuttaakin ajatus, mihin kaikkeen voi ryhtyä ja kehottaa mahdollisia yhteistyökumppaneita ottamaan rohkeasti yhteyttä.

– Sekä aasit että minä olemme kiinnostuneita kokeilemaan uusia asioita, naurahtaa Satu Valkas.

Yhteisen pihakävelymme jälkeen Rölli ja Samba palaavat aitaukseensa. Emäntä ei johtanut piiruakaan harhaan kertoessaan ystäviensä rakastettavuudesta: harras ja hellä syleily jaetaan Röllin ja Sadun välillä, kunnes taas kohdataan.

Miniaaseista on kirjoittanut aiemmin Yle

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja