Mainos

Porosafareita ei kielletä

Ministeriö pitää nykyisiä varotoimia riittävinä.

Maa- ja metsätalousministeriö ei myöntynyt Oulun ja Lapin läänineläinlääkäreiden sekä Paliskuntain yhdistyksen esitykseen uusista rajoituksista poronhoitoalueelle suu- ja sorkkatautiuhan takia.

Ministeriö sai tänään esityksen, jonka mukaan porosafarit ja turistivierailut porotiloilla tulisi kieltää siksi kunnes tautiuhka väistyy. Lisäksi koirasafarit tulisi ohjata alueille, joilla ne eivät joudu kosketuksiin porojen kanssa.

Ministeriön iltapäivällä pitämässä pikakokouksessa katsottiin, että nykyiset varotoimet ovat riittävät. Matkailuun ei tuoda uusia rajoituksia ainakaan toistaiseksi. Matkailu ja porotalous lisäävät kuitenkin yhteistyötään taudin välttämiseksi. Lapin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Yrjö-Pekka Kurki sanoo, että matkailuyrittäjille toimitetaan tarkat suositukset siitä, miten muun muassa safareilla tulisi toimia.

Erotukset päättyvät

Perjantaina Rovaniemellä kokoontunut Paliskuntain yhdistyksen hallitus asettui kieltojen ja rajoitusten taakse vaaran pakottamana, yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hannula luonnehtii. Yhdistys tehostaa joka tapauksessa omia varotoimia esittämällä paliskuntien isännille, että yleiset poroerotukset lopetetaan tältä keväältä. Porotyöt ovat jonkin verran kesken osassa Keski- ja Ylä-Lapin paliskuntia. Erotuksia on tekemättä jopa hieman normaalia enemmän, koska työt painottuivat poikkeuksellisesti alkuvuoteen.

Eräissä paliskunnissa erotuksiin päästiin vasta helmikuussa. Töiden aloittaminen viivästyi, koska porojen koonti oli hankalaa vähälumisen ja leudon alkutalven takia. Tokat ovat myös olleet pahoin hajallaan. Hannula ei uskalla vielä arvioida, kuinka suuren loven teurasmäärään erotusten keskeytys tekee. Oma arvioni oli alunperin 93000-95000 teurasta, mutta siihen lukuun nyt tuskin päästään, hän epäilee.

Tauti olisi katastrofi

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Kaamasen poroyksikön päällikkö Mauri Nieminen kannattaa mahdollisimman tiukkoja rajoituksia. Hänen mukaansa suu- ja sorkkatauti olisi katastrofi poroelinkeinolle.

Nieminen korostaa, että tauti leviäisi helposti vapaasti laiduntavien porojen kesken. Ilmeisesti tauti etenisi myös porotarhoilla nopeasti. Uhka on poroille jopa paljon suurempi kuin nautakarjalle, koska porot ovat jatkuvasti kosketuksissa ulkopuolisiin - muun muassa ulkomaisiin turisteihin. Varotoimissa ei saisi syyllistyä leväperäisyyteen.

Tietty uhka ovat myös Norjan ja Ruotsin vastaisten rajojen esteaidat. Porot ovat aina päässeet kulkemaan maasta toiseen esimerkiksi aitojen repeämistä. Kirjallisuus ei tunne Suomesta porojen suu- ja sorkkatautitapauksia. Siperiassa sairastumisia tiedetään olleen, Nieminen kertoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.