Pölyttäjähyönteisten vähentyminen huolettaa myös Suomessa – näin helpotat tukalaa tilannetta: "Jätä osa nurmikosta ajamatta"

Mesipistiäiset viihtyvät rennolla kädellä hoidetuissa puutarhoissa 1:45

Maailmanlaajuinen huoli pölyttäjähyönteisten määrän vähenemisestä koskettaa myös Suomea. Tosin meillä ei ole vielä kattavaa seurantatutkimusta mesipistiäisten määrästä. Mesipistiäisiin kuuluu kimalaisia ja mehiläisiä.

Mesipistiäisten tilanne on tukala Suomessakin.

– Elinympäristöjen katomisen ja heikkenemisen perusteella voidaan arvella, että todennäköisesti myös  pölyttäjähyönteiset ovat vähentyneet, sanoo agroekologi Marjaana Toivonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Mesipistiäisten elinympäristöjä ovat esimerkiksi kukkaniityt, mutta niitä on nykyään vähemmän kuin ennen. Näiden hyödyllisten hyönteisten elinedellytyksiä voidaankin parantaa perustamalla kukkaniittyjä ja huolehtimalla pellonpientareiden kukkakirjon runsaudesta.

Suurten pinta-alojen niittyjen lisäksi mesipistiäisiä voi auttaa pienemmilläkin teoilla ja pinta-aloilla.

– Jos hyönteisystävällinen pihanhoitotapa leviää ja siitä tulee valtavirtaa, sillä on todellista vaikutusta, sanoo agroekologi Toivonen.

Pihojen pienet konstit

Helpoin tapa edesauttaa mesipistiäisten elämää, on jättää osa pihanurmikosta kokonaan ajamatta.

– Lisäksi kannattaa suosia runsasta kukkien kirjoa, sillä kaikki mesipistiäiset eivät käy samoissa kukissa, neuvoo Toivonen.

Kimalaisille ja mehiläisille on houkuttelevia kukkia sekä luonnonvaraisissa että puutarhakasveissa.

– Luonnonvaraisista esimerkiksi pajut, apilat, virnat, ahdekaunokki ja metsäkurjenpolvi ovat mieluisia mesipistiäisille.

Puutarhakasveista taas marjapensaat ja hedelmäpuut ovat kukkiessaan hyviä hyöteishoukuttimia. Myös kukkivat yrtit kuten oregano, mintut ja timjami herättävät pölyttäjähyönteisten huomion.

– Oman pihan kukkia tarkkailemalla voi oppia paljon mesipistiäisten mieltymyksistä, vinkkaa Toivonen.

Hyönteishotellista apua

Viime vuosina myyntiin ilmestyneet hyönteishotellit ovat paitsi hauskoja puutarhan koristeita, myös oikeasti avuksi pölyttäjille.

– Hyönteishotellin koloon voi hyvin saada houkuteltua asukkaaksi erakkomehiläisiä, sanoo Toivonen.

Erakkomehiläiset kärsivät asuntopulasta, sillä pihapiireissä ei enää nykyään ole erilaisia puurakenteiden koloja, joihin majoittua. Mehiläiset eivät välttämättä tarvitse ostettua hotellia.

– Sen voi tehdä itsekin esimerkiksi poraamalla koloja puupölliin, neuvoo Toivonen.

Lue myös:

    Uusimmat