Auta pelastamaan ötökät: Nikkaroi pihalle oma hyönteishotelli!

Hyönteishotelli 0:50
Tarja Viilola kertoo hyönteishotellin rakentamisesta.

Ötökät ovat tärkeä osa puutarhaa. Viime aikoina on puhuttu paljon hyönteiskadosta, ja samaan aikaan hyönteishotellien suosio kotipuutarhoissa kasvaa.

Puutarhaliiton puheenjohtaja Timo Taulavuori kertoi vuoden 2019 kevätmessuilla Helsingissä, että yksi tämän kevään trenditeemoista on hyönteiskato. Niiden "pelastamiseen" voi jokainen osallistua rakentamalla hyönteishotellin.

Hyönteishotellin rakentamisessa voi käyttää mielikuvitusta, ja siihen voi poimia luonnonmateriaaleja ympäristöstä. Tämä on hauskaa puuhaa koko perheelle.

Kehyksen voi rakentaa laudasta, mutta siihen sopii myös jo valmiiksi puutarhasta löytyvä nurkkaus tai parvekkeella amppeliin kallelleen laitettu kukkaruukku. 

Mitä ötököitä haluat majoittaa?

Materiaalivalinnoilla valitaan, minkä tyyppisten hyönteisten toivoo muuttavan hotelliin. Toki onhan hotelli auki kaikille hyönteisille.

Mehiläiset pitävät reiällisistä puupalikoista tai koloista niiden välissä, ja perhosille voi tehdä suojaisamman osion, jossa on yksi aukko.

Käpykerroksessa viihtyvät sekä leppäkertut että harsokorennot. Kuiva heinä, sammal ja kaarna sopivat myös hyvin hotellin sisustukseksi.

Hyönteishotelli on ympärivuotinen ja tarjoaa talvisuojaa useille lajeille. Näin voi omalta osaltaan vaikuttaa hyönteiskadon ehkäisyyn ja tarjota talvehtimisapua esimerkiksi leppäkertuille ja mehiläisille.

Hyönteishotelli sopii hyvin sekä kaupunkiin että maalle ja on mainio tuliainen puutarhaihmiselle. Jos ei itse halua nikkaroida, niin hyönteishotellin voi myös ostaa valmiina. 

Ötökät ovat tärkeä osa puutarhaa

Biologi Leena Luoto perusti ötökkätieto.fi-sivuston yhdessä miehensä biologi Heikki Luodon kanssa. Sivustolta löytyy noin 1 000 suomalaisen ötökkälajin tiedot eritellysti. Lajeista kerrotaan elintavat sekä tuntomerkit, ja "liikennevalot" kertovat onko laji harmiton, tarkkailtava vai haitallinen.

Tietopankki perustettiin puutarhureita varten, mutta nykyään se on hyvä lähde kenelle tahansa lähiluonnon ötököistä kiinnostuneelle.

Osallistu ötökkäsafarille

Vantaalla on tänä vuonna ötökkävuosi, ja Luodon pariskunta järjestää Katrinebergin kartanon alueella koko perheen ötökkäsafareita, jossa kierretään yhdessä luonnossa ja opitaan ötököistä.

Lisätietoja ötökkävuoden kevään tapahtumista voi lukea tästä. Retket ovat 2.6. klo 13.00-15.00 ja 7.7. klo 13.00-15.00.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat