Politiikan tutkija vaalien siirtämisestä: "Suunnittelussa on selvästi tapahtunut epäonnistuminen"

Oikeusministeriö ilmoitti tänään, että kuntavaalien ajankohta siirtyy kesäkuulle. 

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma pitää vaalien siirtämistä monella tapaa ongelmallisena asiana.  

– Poliittisten voimasuhteiden kannalta on akuuttia, miten vaalien siirtämistä voidaan mahdollisesti tulkita poliittisesti motivoituneena siirtona pahentuneen koronatilanteen sijaan.

– Jos tällainen tulkinta lähtee laajemmin leviämään, potentiaalinen epäluottamuksen vahvistuminen on riski. 

Vuorelmalta löytyy ymmärrystä sille, että vaaleja siirrettiin viime vuonna eri puolilla maailmaa. Se, ettei Suomessa olla kyetty varmistamaan turvallisten järjestämistä, on hänen mukaan kummallista. 

– Kyllä vaaleihin olisi pitänyt osata valmistautua. Meillä on nyt vuoden verran kokemusta rajoitustoimista ja samalla myös vuosi aikaa valmistautua vaalien järjestämiseen. 

Vuorelman mukaan pahentunut koronatilanne ei yksinään ole uskottava selitys vaalijärjestelyjen epäonnistumiselle. 

– Minun on hirveän vaikeaa nähdä syitä sille, miksei vaaleihin olla pystytty valmistautumaan riittävän hyvin. Suunnittelussa on selvästi tapahtunut epäonnistuminen. 

"Repertuaari terveysturvallisten vaalien järjestämiseksi on suuri"

Vuorelma korostaa myös, että turvallisten vaalien järjestämiseen löytyy keinoja poikkeusaikoinakin. 

– Nyt on tietysti jo liian myöhäistä, mutta repertuaari terveysturvallisten vaalien järjestämiseksi on suuri. Esimerkiksi kirjeäänestämisen mahdollistaminen olisi ollut tärkeätä karanteenissa oleville. 

– Toivon, että syyt vaalien siirtymiselle ja sen tuomat riskit tunnistetaan tarkkaan. Demokratia on siinä mielessä herkkä ja hauras systeemi, että menetettyä luottamusta voi varsinkin kriisiaikoina olla vaikea palauttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat