Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Eeva Lehtimäen kommentti: Vaalijärjestelmän kriisinkestävyys on nyt testattu – ja huonoksi todettu

Demokratian huoltovarmuus ja vaalijärjestelmän kriisinkestävyys on nyt testattu ja huonoksi todettu, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Se oli lopulta jymy-yllätys. Kuntavaalit siirtyvät pidettäväksi 13.6. Tilanne sai uuden käänteen, kun oikeusministeriö toi eilen eduskuntapuolueiden puoluesihteerien ja oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (rkp) neuvotteluun ehdotuksen vaalien siirtämisestä.

Toinen neuvottelupöydällä ollut vaihtoehto oli vaalien siirtäminen syyskuulle.

Perjantaihin asti kaikki kärkipoliitikot olivat olleet yksimielisiä, että vaalit voidaan järjestää ajallaan.

Tänään puolueet taipuivat siirtoon. Puoluesihteerit nojasivat päätöksensä asiantuntija-arvioihin tautitilanteen kehittymisestä huhtikuuhun mennessä.

Yksimielisyyden puute oli ensimmäinen paha kolaus vaalijärjestelmälle. Kahdeksan eduskuntapuoluetta kannatti vaalien siirtämistä, Perussuomalaiset vastusti. 

Kesäkuu vähentää syksyyn verrattuna salaliittoteorioita vaalien ympärillä

Kesäkuuta voi pitää kompromissina. Siirto on sen verran lähellä huhtikuuta, että minkään puolueen ei voi sanoa hyötyvän pidemmästä kampanja-ajasta.

Kaikki puoluesihteerien käytössä ollut aineisto on hyvä julkistaa sekä viestiä tarkasti ja nopeasti ratkaisun perusteet.

On päivän selvää, että vaalien siirto näin lähellä huhtikuuta ruokkii spekulaatioita, valeuutisia ja suoranaista foliohattuilua siitä, mikä oli vaalien siirron todellinen syy. Kuka hyötyy ja kuka häviää, kun vaalit siirtyvät?

Se on toinen demokratian happotesti, jota ei ole varaa hävitä. Sosiaalinen media täyttyy lähipäivät sakeista salaliittoteorioista. Valitettavasti.

Hallituspuolueet saavat rapaa niskaansa. Perussuomalaiset saavat todennäköisesti nostetta vaalityölleen. Myös kokoomus on arvostellut ankarasti erityisesti oikeusministeriön toimintaa vaalien järjestämisessä.

Henrikssonia arvostellaan myös

Oikeusministeriön virkamiesten ja oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin rooli ministeriönsä johtamisessa on syytä nostaa esiin. MTV Uutisten tietojen mukaan jo kesän lopulla puoluesihteerit ja vaalien järjestämisessä mukana olleet asiantuntijajäsenet kovistelivat vaalien järjestämisestä vastaavia virkamiehiä kuntavaaleista.

Jo tuolloin oli arvioita, että korona iskisi myös Suomeen uudelleen kesän seesteisen ajan jälkeen. Vaalipäivä oli tiedossa. Oikeusministeriöllä oli siis hyvin aikaa miettiä ja valmistautua vaalien järjestämiseen terveysturvallisesti ja poikkeusoloissa.

Mutta hanskat tippuivat, eikä asia edistynyt. Luotettiin ihmeeseen ja rokotteisiin.

Nyt ollaan tässä. Toki taudin eteneminen näin nopeasti on varmaan ollut jonkinlainen yllätys.

Samaan aikaan hallitus on valmistautunut rokottamaan vaalivirkailijat, jotta nämä voisivat hoitaa turvallisesti eristyksissä olevien kotiäänestyksen. On varattu 1,7 miljoonaa lisää rahaa vaalien järjestämiseen koronaoloissa.

Viestien ja todellisuuden välillä on ollut ammottava ristiriita.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on epäonnistunut vaalivirkamiestensä johtamisessa, kun vaalijärjestelyjä ei ole saatu kunnolla vauhtiin.

Oikeusministeriön vaalityön kyky toimia muuttuvissa oloissa on testattu ja huonoksi todettu.

Demokratian kehno huoltovarmuus

Suomi ylpeilee yhteiskuntansa vakaudella ja ketteryydellä reagoida. Me osaamme mielestämme järjestää asioita: maailmanluokan tapahtumia urheilukisoista maailman johtajien huippukokouksiin.

Moni muu maa on pitänyt yhteiskunnan tärkeimmästä peruspilarista eli demokraattisesti järjestetyistä vaaleista kiinni paljon pahemmassa koronatilanteessa.

Vaalien siirto korostaa sitä, että kyllä – olemme poikkeusoloissa ja kriisissä.

Meillä nojailtiin lapioon liian pitkään. Nyt koronavihulainen tavoitti järjestäjät ja vaalit siirtyvät.

Sillä mennään.

Toivottavasti mahdollisimman moni lähtee uurnille, eikä jätä vaaleja väliin. Kesäkuussakin vaalit vietetään vielä poikkeusjärjestelyin.

Hallitus tekee vaalipäivän muuttamisesta lakiesityksen ja lopullisesti siirron päättää, kuten kuuluukin eduskunta.

Suojavarusteissa Suomen huoltovarmuus osoittautui koronaepidemian alkumetreillä kuplaksi. Demokratian huoltovarmuus ei ollut sekään ihan sitä mitä olimme ajatelleet.

Lue myös:

    Uusimmat