MTV Uutiset sai käsiinsä oikeusministeriön muistion johtopäätökset kuntavaalien siirtämisestä

MTV Uutiset on saanut haltuunsa oikeusministeriön muistion yhteenvedon ja linjausehdotuksen kuntavaalien siirrosta. Linjausehdotuksessa esitetään kuntavaaleja pidettäväksi 13.6.2021.

Muistiossa todetaan myös kohdassa 8, että "vaalit on tässä tilanteessa mahdollista järjestää". Seuraavassa kappaleessa todetaan kuitenkin, että "etenemisessä vaalien pitämiseen aikataulussa sisältyisi merkittäviä riskejä".

Kuten muun muassa MTV Uutiset jo eilen kertoi, muistiossa on ollut esillä kaksi eri vaihtoehtoa vaalien ajankohdaksi. Esillä ovat joko lyhyempi siirto, jolloin vaalit järjestettäisiin 13.6.2021, tai pidempi siirto syksylle.

Muistion mukaan puoluesihteereiden perjantaisessa keskustelussa tuli enemmän kannatusta vaalien siirtämiselle kesäkuulle. 

Aikataulun osalta linjausehdotukseen sisältyy ennakkoäänestyksen pidentäminen kahteen viikkoon.

Puoluesihteereiden vääntö kuntavaaleista jatkuu tänään

Puoluesihteerit eivät kuitenkaan vaalien eilistä lykkäysesitystä nielleet heti ja vääntö jatkuu tänään. Puolueet hakevat sitä ennen asemiaan omissa kokouksissaan. Päätöstä ei siis vielä ole.

Kokoomuksen puoluehallitus on ollut koolla lauantaina aamu yhdeksästä alkaen.

Puolueen tiedotteen mukaan Kokoomus tukee virkavastuulla valmisteltua esitystä vaalien siirrosta, mikäli ongelmakohtiin puututaan vakavasti ja oikeusministeriössä valmistellaan nykyistä laajemmat poikkeusjärjestelyt vaalien turvallisuuden ja laillisuuden turvaamiseksi.

Puolue on ollut kriittinen kriittinen vaalien siirtämiselle. Esimerkiksi Saksassa järjestetään viikon päästä osavaltiovaalit, vaikka tilanne siellä on paljon huonompi kuin Suomessa. 

– Vaalien siirto on erittäin hankala asia demokratian kannalta. Tarkoittaako tämä että vaalit voidaan aina siirtää jos poikkeusolot on todettu. Voidaanhan myös todeta poikkeusolot esimerkiksi taloudellisista syistä, kokoomuksessa pohditaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan puolueet hakevat nyt asemiaan muuttuneessa tilanteessa. Vielä eiliseen asti henki oli se, että vaalit pidetään ajallaan, mutta perjantaina jokin muuttui.Oikeusministeriön virkamiehet ovat jo aiemmin esittäneet vaalien siirtoa, mutta puolueet eivät ole tähän toistaiseksi lämmenneet.

Puolueissa on puolestaan oltu tyytymättömiä siihen, miten oikeusministeriössä on varustauduttu vaalien terveysturvallisuuteen.

MTV Uutisten tietojen mukaan ainakin muutamissa puolueissa ihmetellään sitä, miksei oikeusministeriössä ole paremmin varauduttu vaalien terveysturvallisuuteen ja miten oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on varautumista johtanut. Kokoomusnuorista ehdittiin jo vaatia Henrikssonin eroa, jos vaalit siirretään.

Henriksson on useaan kertaan sanonut, että lähtökohta on se, että kuntavaalit järjestetään huhtikuussa. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 7.—13. huhtikuuta, ulkomailla 7.—10. huhtikuuta. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 18. huhtikuuta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja