Politiikan tutkija: Loanheitto-kampanjat eivät toimisi Suomessa

Tutkija: Loanheittoon perustuvat vaalikampanjat eivät toimisi Suomessa 2:03

Yhdysvalloissa käydään ennätyksellisen likaista vaalikampanjaa. Täällä meillä kovaan loanheittoon perustuvat kampanjat eivät alan asiantuntijan mukaan toimisi.

– Suomessa voimakasta vastakkainasettelua on yritetty välttää ja siihen on suhtauduttu julkisuudessa hyvin kriittisesti. Täällä koetaan, että ollaan samassa veneessä ja jossain määrin täytyy pitää yhtä, arvioi erikoistutkija Erkka Railo Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Railo on yksi Kamppailu vallasta -kirjan kirjoittajista. Tuoreessa kirjassa kuvataan eduskuntavaalikampanjoiden kehittymistä sotien jälkeisen Suomen luokkayhteiskunnasta viime vuoden eduskuntavaaleihin asti.

Merkkejä uudesta keskusteluilmapiirin kiristymisestä on Railon mukaan kuitenkin näkyvissä.

Hänen mukaansa politiikot ja heidän kannatajansa haukkuvat muita verkossa ja omissa sosiaalisen median ryhmissään.

– Voidaan nähdä, että perussuomalaisesti asennoituneet puhuvat omassa some-kuplassaan suorastaan paheksuvasti vihreistä. Ja vastaavasti vihreissä puhutaan paheksuvasti perussuomalaisista, Railo sanoo.

Railo vieraili aamulla Huomenta Suomessa. Hän huomautti haastattelussa, että Yhdysvaltain presidentinvaalien vuoksi paljon puhuttanut poliitikkojen kova kielenkäyttö oli varsin yleistä jo 1940-luvulla.

Tutkijahaastattelu yllätti: Poliittinen kielenkäyttö oli kovaa jo 1940-luvulla 12:00


Lue myös:

    Uusimmat