Politiikan superpäivät kesäkuussa – myllerryksiä puolueiden johdossa

Puolueiden johtoa myllerretään toden teolla lähiaikoina. Kolmessa puolueessa, kokoomuksessa, vasemmistoliitossa ja RKP:ssä käydään puheenjohtajakilpailu. Puoluejohtaja on puolueen julkinen henkilö, joka symboloi puoluetta kahdella merkittävällä areenalla, mediassa ja järjestöväen suuntaan. 

Ratkaisut huipentuvat politiikan superpäiviin kesäkuun toinen viikonloppu, jolloin puoluekokoukset kokoontuvat. Samana viikonloppuna myös keskusta valitsee uuden puoluesihteerin ja nimeää puolueelle presidenttiehdokkaan.

Median huomio keskittyy ennen kaikkea kokoomuksen puheenjohtajakisaan, josta on kehkeytymässä poikkeuksellinen kamppailu.

Kokoomus – Lappeenranta

Kokoomuksen istuva puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb on saanut kaksi haastajaa, sisäministeri Petteri Orpon ja kansanedustaja Elina Lepomäen.  

Puoluetutkimusta tehneen politiikan tutkija Rauli Mickelssenin mukaan puheenjohtajaa vaihtamalla puolueen suunnan halutaan kääntyvän. Tutkija arvioi, että Stubbin karisma on arkipäiväistynyt ja hänen suosionsa on kyseenalaistettu myös järjestöväen keskuudessa. 

Sisäministeri Orpon kannatus kokoomuksen puheenjohtajaksi on noussut viimeaikaisissa gallup-kyselyissä. Lepomäki, Stubb ja Orpo ovat kuitenkin kaikki ilmoittaneet lähteneensä voittamaan kisan.

Stubbin kampanja perustuu vahvasti tulevaisuuden teemoihin. Hänen mukaansa työ sekä Suomen että kokoomuksen uudistamiseksi ovat kesken. 

Orpo puolestaan korostaa kampanjassaan luottamuksen palauttamista kokoomukseen uskottavana asioiden hoitajana ja koko suomalaisen keskiluokan tulevaisuuden puolustajana. 

Lepomäen mukaan Suomi kaipaa hallittua riskinottoa niin politiikanssa kuin taloudessakin. Hänen mukaansa poikkoilevat päätökset ovat hänen puolueensa ja samalla maan suurin ongelma. Lepomäki on myös halunnut tehdä eroa haastajiinsa. 

Kokoomuksen puheenjohtajakiertue käynnistyy toukokuun puolivälistä Seinäjoelta ja päättyy Helsinkiin.

Kiivain kamppailu käydään puoluekokouksessa Lappeenrannassa. 

Vasemmistoliitto – Oulu

Vasemmistoliiton puheenjohtajakisa käydään niin ikään kolmen ehdokkaan välillä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen sekä kansanedustajat Li Andersson ja Jari Myllykoski ovat kampanjoineet ympäri Suomea jo huhtikuun alusta lähtien puheenjohtajatenteissä, toritapahtumissa ja seminaareissa.

Ehdokkaiden mukaan kisa on tuonut puolueen ympärille positiivista värinää ja puolue on saanut uusia jäseniä.

Ennen puoluekokousta vasemmistoliitto järjestää puheenjohtajasta neuvoa-antavan jäsenäänestyksen, jonka tulos julkistetaan puoluekokouksesta edeltävällä viikolla. 

Jäsenäänestys puheenjohtasta järjestetään 16. toukokuuta – 3. kesäkuuta.

Äänioikeutettuja ovat jäsenmaksunsa maksaneet puolueen noin 10 000 jäsentä.

Tulos julkistetaan 6. kesäkuuta.

Noin 300 puoluekokousedustajaa valitsee uuden puheenjohtajan 11. kesäkuuta.  

Ehdokkaat ovat kertoneet kunnioittavansa jäsenäänestyksen tulosta, mikä käytännössä ratkaisee puheenjohtajakisan. 

Ehdokkaat ovat samaa mieltä monista puolueen suurista linjoista, vaikka ovat hyvin erilaisia persoonia. Kenttäarvioiden mukaan Myllykoski on palkansaaja-duunari, Pekonen kokenut arkipoliitikko ja Andersson yliopistoälykkö.

Ehdokkaiden muutosehdotukset liittyvät puolueen rakenteeseen, tekotapaan ja viestintään.

Pekonen tekisi puolueesta moniäänisemmän ja -kasvoisemman ja nostaisi koko puheenjohtajistoa nykyistä enemmän esille.

Andersson toivoisi puolueelta aloitteeellisuutta ja sitä, että puolue pystyisi osoittamaan olevansa ajassa oleva liike.

Myllykoski korostaa työn tekemisen merkitystä ja haluaa olla sillanrakentaja vihreyden ja punaisuuden välillä. 

Vasemmistoliittoa vuodesta 2009 lähtien johtaneen Paavo Arhinmäen seuraaja valitaan virallisesti Ouluun kokoontuvassa puoluekokouksessa.

Ruotsalainen kansanpuolue – Turku

RKP:n yhteiset puheenjohtajatilaisuudet alkoivat tällä viikolla. 

Uudeksi puheenjohtajaksi ehdolla ovat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, kansanedustaja Anders Adlercreutz ja Svenska Ungdomin eli RKP-Nuorten puheejohtaja Ida Schauman.

Kaikki ehdokkaat tavoittelevat hallituspaikkaa seuraavassa hallituksessa. Schaumannin mukaan oppositiossa olo tulisi käyttää puolueen profiilin nostamiseen. Hänen mukaansa vahva profiili tulisi olla muissakin asioissa kuin kaksikielisyydessä, sitä kuitenkaan unohtamatta. 

Adlercreutz näkee RKP:n yleispoliittisena puolueena, jolla on laaja poliittinen agenda. Hänen mielestä on itsestään selvää, että RKP ei ole neljän ja puolen prosentin (kannatuksen) puolue. Hänen mukaansa useammat voisivat allekirjoittaa puolueen arvot ja tavoite on onnistua niiden viestimisessä. 

Henrikssonin pitää tärkeänä, että kentällä ja eduskunnassa näkyy vahvasti RKP:n arvopohja, jota moni suomalaisnen voi kannattaa. Hän profiloi itsensä osallistavaksi puheenjohtajaksi.

Carl Haglundin seuraaja valitaan RKP:n puoluepäivillä Turussa.  

Keskusta – Seinäjoki

Pääministeripuolue keskustan puoluekokouksen mielenkiinto kohdistuu puoluesihteerivaalin ympärille, kun kokeneelle keskustavaikuttaja Timo Laaniselle etsitään seuraajaa. 

Puoluesihteeriksi ehdolla ovat varapuhemiehen erityisavustaja Jouni Ovaska, keskustan viestintävastaava Mari Kokko, Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen, eduskunta-avustaja Riikka Pirkkalainen sekä meijeriyhtiö Arla Ingmanin hankintajohtaja Sami Kilpeläinen

Puoluesihteeri on puheenjohtajan tuki ja koordinoi puolueen toimintaan sen perusyhdistyksiin ja piirijärjestöihin päin.

Keskusta nimeeää puoluekokouksessaan Seinäjoella myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen puolueen presidenttiehdokkaaksi. Vanhanen ei ole saanut haastajia keskustan presidenttiehdokkaaksi. 

Keskusta on presidentinvaalissa liikkeellä etuajassa, sillä muut puolueet päättävät ehdokkaistaan vasta ensi vuonna.

Aikaista ehdokasvalintaa on selitetty säästösyillä. Kun puolue valitsee ehdokkaansa jo nyt kesäkuun puoluekokouksessa, keskustan ei tarvitse järjestää ylimääräistä puoluekokousta presidenttiehdokkaan valitsemiseksi syksyllä 2017.

MTV seuraa kiihtyvää kampanjointia ja politiikan superviikonloppua 10–12.6.2016. 

Lue myös:

    Uusimmat